Bombers professionals a les tasques d'extinció del foc de Rasquera.
L'incendi de rasquera podria haver estat causat per robatoris agrícoles
Rasquera

El foc de Rasquera treu a la llum un conflicte entre el govern i el col·lectiu de bombers voluntaris

El conseller d'Interior, Felip Puig, ha reconegut que només "alguns" bombers voluntaris han acudit a l'incendi de Rasquera "però no tots els que hi hauria d'haver". El col·lectiu no s'ha desplaçat fins aquest foc per mostrar el seu rebuig a la intenció del govern de tancar aquest estiu els 80 parcs de voluntaris. Dels 5.000 bombers catalans, gairebé la meitat són voluntaris.

RedaccióActualitzat
"Suposo que alguns no s'han pogut activar perquè precisament són voluntaris i no són els professionals", ha valorat el conseller en declaracions als periodistes. Puig ha admès que és "possible que hi hagi hagut algun problema" tot i que ha assegurat que ho abordaran una vegada s'hagi extingit el foc, que ja ha calcinat gairebé 3.000 hectàrees.

Des de la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments precisen que no els ha arribat cap queixa formal que justifiqui l'absència de gran part dels bombers voluntaris de la zona, cosa que fa pensar que podria tractar-se d'un problema de disponibilitat ja que no estan obligats a presentar-se quan hi ha un incendi.

El conflicte ve de lluny però ha esclatat després de la decisió de tancar durant l'estiu els parcs de voluntaris. Els serveis jurídics de la conselleria, segons fonts sindicals, van acabar recomanant que es decidís aquest tancament perquè van detectar certes irregularitats.

Fins ara, els voluntaris feien guàrdies durant els mesos de més calor i comandaven els auxiliars forestals, que sí tenen una relació contractual, tot i que temporal, amb la Generalitat. La seguretat dels auxiliars depèn dels voluntaris els quals, segons els serveis jurídics, cobren per hores i no segueixen els protocols de prevenció de riscos dels professionals, com descansar les hores necessàries, ja que molts d'ells tenen altres feines.

Sense les guàrdies, el còmput d'hores extres serà, ara, inferior.


Anar al contingut