Paris

El govern de França es rebaixa un 30% el sou

La presidència de François Hollande ha iniciat aquest dijous el seu camí amb la presa de possessió dels ministres i la primera reunió del Gabinet, en què s'ha anunciat una significativa rebaixa del 30 per cent en els sous de tot l'equip. Els 17 homes i les 17 dones del primer executiu paritari de la cinquena República de França passaran a tenir així un salari brut mensual de 9.940 euros, mentre que Hollande i el primer ministre, Jean-Marc Ayrault, guanyaran 14.910 euros al mes, quan, en el seu cas, l'Assemblea Nacional aprovi després de les legislatives de juny aquesta modificació salarial.

RedaccióActualitzat
Així, en la primera reunió del flamant govern gal s'ha acordat també baixar un 10% les dotacions dels respectius ministeris i el nombre de col·laboradors dels ministres, així com el de ministres delegats.

Com a mostra de l'"exemplaritat" i transparència que el Govern vol convertir en els dos pilars del seu mètode de treball, s'ha signat igualment un codi deontològic que busca evitar conflictes d'interessos i obliga els ministres a renunciar als llocs executius locals que ocuparan abans del seu ascens.

Rebutjar invitacions privades i regals el valor dels quals sigui superior a 150 euros o escollir el tren com a mitjà prioritari per a desplaçaments inferiors a tres hores han estat altres dels detalls addicionals.

Aquest full de ruta és fruit del desig de protagonitzar una presidència "normal" per desmarcar-se del quinquenni del conservador Nicolas Sarkozy, i comença amb la necessitat de redreçar els comptes públics, dins d'una economia estancada en el primer trimestre, però també amb una agenda sense treva a escala internacional.

"L'essencial és que ens posem molt de pressa al servei dels francesos per aconseguir junts redreçar França en el camí de la justícia", ha dit Ayrault, en una consigna que va començar a agafar forma avui en les cerimònies de traspàs de poders.

Es busca, segons va detallar la portaveu governamental, Najat Vallaud-Belkacem, no només gestionar el país, sinó també reformar "per acabar amb els privilegis i millorar la vida dels francesos".

Entre els que tindran més protagonisme dins i fora del país en aquesta tasca que presenten com difícil, tres homes figuren al capdavant dels ministeris clau: Pierre Moscovici en Economia, Laurent Fabius a Exteriors i Manuel Valls al capdavant d'Interior.

"La prioritat està tant en fer avançar els temes més urgents com en solucionar la crisi europea", ha indicat avui Fabius, que es va dir "profundament europeu" però a favor d'"una Europa diferent", més bolcada en la creació d'ocupació.

Europa va estar també en boca de Moscovici, que després d'assumir el càrrec de mans del seu predecessor, François Baroin, ha apuntat que la crisi grega i la "reorientació de la construcció europea" seran els seus temes prioritaris, sobre els quals es va mostrar disposat a treballar "amb tots els socis" del país, amb Alemanya i les institucions europees.

Un altre dels protagonistes del dia va ser igualment Valls, nascut a Barcelona fa 49 anys i nacionalitzat francès, que en la seva primera al·locució va recordar que no va néixer a França i va prometre que no s'estigmatizará a la població ni es faran distincions de categories, barris o orígens en matèria de seguretat.

La primera trobada de tots ells a l'Elisi va ser, segons van explicar alguns dels ministres a la sortida, emocionant i solemne, i en l'acte se'ls va instar a complir les promeses electorals i a actuar "sense perdre el temps".

Hollande seguirà aquesta mateixa consigna aquest divendres en un viatge als Estats Units, on s'entrevistarà amb el seu homòleg, Barack Obama, i participarà successivament en les cimeres del G8 i de l'OTAN, davant la qual formalitzarà la retirada anticipada de les tropes de l'Afganistan.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut