Nova York

Facebook surt a la borsa amb una valoració de rècord però poc entusiasme comprador

Facebook de rècord però amb poc entusiasme comprador. La companyia de Mark Zuckerberg ha protagonitzat un dels debuts més esperats a la borsa. Ho ha fet amb un rècord: 421 milions d'accions a 38 euros cadascuna per a una valoració total de 82.000 milions de dòlars, la més alta de la història pel que fa a les empreses tecnològiques. Tot i això, el dia ha estat decebedor i hi ha hagut poques compres. Les accions de la companyia, fundada fa tot just vuit anys en una habitació de Harvard, no han registrat cap augment significatiu en la jornada.

RedaccióActualitzat
Facebook s'ha estrenat aquest divendres a la borsa esmicolant tots els rècords d'empreses tecnològiques predecessores pel que fa a recaptació. Tot i això, el debut ha estat lleugerament decebedor.

La xarxa social més gran del món volia que els inversors diguessin "M'agrada" en la seva sortida a borsa, però es van trobar amb una resposta tèbia. Hi ha hagut poc entusiasme comprador. A primera hora del dia, semblava que Facebook havia de rebentar sostres, però finalment ha acabat amb una cotització similar al preu de sortida.

El dia ha començat amb festa grossa a la seu de la companyia. El fundador, Marc Zuckerberg, vestit amb la seva dessuadora habitual, ha celebrat l'inici de l'aventura de Facebook als mercats envoltat de treballadors. Era de matinada a Califòrnia i molts havien passat la nit en blanc esperant el moment.

A l'altra banda del país, a Nova York, Facebook s'ha estrenat amb una pujada de les grosses. El preu inicial de les accions, 38 dòlars, donava pas a una cotització un 15% superior, fins als 43 euros. Un augment efímer.

A mesura que han anat passant les hores, l'alegria per la sortida a borsa s'ha anat contagiant de la racionalitat del mercat. Encara escarmentats per l'explosió de la bombolla tecnològica de fa una dècada i amb la poca voluntat de risc en temps de crisi, els inversors han mostrat cautela. A més, en el cas de Facebook, s'hi afegeixen els dubtes sobre el potencial real de la companyia.

Finalment, la companyia ha tancat el dia gairebé al mateix preu amb què s'havia estrenat. 38 dòlars i 23 centaus.

L'estrena borsària més important dels últims anys

Amb la seva sortida a borsa, Facebook ha recaptat uns 18.400 milions de dòlars, uns 14.470 milions d'euros. Només Visa, amb 19.500 milions de dòlars en l'oferta pública inicial, superaria l'empresa creada el febrer del 2004 per Mark Zuckerberg. Facebook té ara una capitalització borsària lleugerament superior a Amazon, més del doble de Hewlett-Packard i cinc cops més que Yahoo!

L'estrena de Facebook és la més important d'una empresa tecnològica dels Estats Units, per sobre de la que va protagonitzar l'altra gran empresa d'internet, Google, l'any 2004. El buscador creat per Sergey Brin i Larry Page va ingressar en el seu debut 1.900 milions de dòlars (1.500 milions d'euros) amb una valoració de 23.000 milions (18.100 milions d'euros).

Actualment, Facebook té més de 900 milions d'usuaris a tot el món, cosa que el convertiria en el tercer país més poblat si la comparació fos possible.

Anar al contingut