Una torre de control. (Foto: Reuters)
Una torre de control. (Foto: Reuters)
Madrid

AENA preveu incrementar l'1 de juny un 22% les taxes aeroportuàries del Prat

Dels 48 aeropots del Regne d'Espanya, 23 baixen un 0,63 les taxes, 21 pujen una mitjana d'un 2% i els tres més grans, que suporten el 51% del trànsit, pugen. Mallorca, un 4,21; Madrid, un 17,05, i Barcelona, el 22,08 %. Reus i Girona pugen un 1,75%.

RedaccióActualitzat
Encara que la pujada anunciada per AENA de les taxes aeroportuàries se situen en el 18,9%, en haver abaixat en els dos últims anys les corresponents a la navegació aèria un 15%, es rebaixa la xifra que han de pagar les companyies fins al 10,2% de mitjana.

Si bé des de les companyies aèries s'insisteix que aquesta pujada és "desorbitada" i que perjudicarà no només la demanda dels passatgers, sinó també el turisme, ja que tres de cada quatre turistes arriben a Espanya a través dels aeroports, AENA insisteix que les taxes són un 43,5% més barates que a la resta d'Europa.

A tall d'exemple, el gestor aeroportuari indica els costos que han de pagar les companyies aèries en dos aeroports de referència espanyols, com són Madrid-Barajas i Barcelona-el Prat, d'acord amb un avió tipus de 115 places.

A Barajas, el cost d'escala d'aquest avió que provingui de l'espai europeu és de 1.798 euros, davant dels 4.756 euros en aeroports europeus similars, Londres-Heathrow, Amsterdam, País-Charles de Gaulle i Frankfurt, mentre que el cas d'un vol internacional el cost seria de 2.198 euros per a l'aeroport madrileny i de 8.904 euros per als altres europeus.

Per al cas de Barcelona i en un supòsit semblant, comparat amb els aeroports de Roma, Munic, Londres-Gatwick, París-Orly i Zuric, al Prat es pagarien 1.644 euros davant els 3.948 euros en vols de l'espai econòmic europeu, i de 1.996 euros davant dels 7.023 euros en trajectes internacionals.

Els anomenats aeroports d'interès turístic, Alacant, Màlaga, Gran Canària, Palma de Mallorca i Tenerife Sud, comparats amb instal·lacions semblants de l'entorn mediterrani, com són El Caire, Tunis i Istanbul, presenten una proporció de 1.517 euros davant dels 2.016 euros.

Anar al contingut