Les fases de l'eclipsi solar anular. (Foto: EFE)
Les fases de l'eclipsi solar anular. (Foto: EFE)

Eclipsi solar total o anular?

L'eclipsi solar és un dels fenòmens astronòmics més espectaculars i es produeix quan la Lluna s'interposa entre el Sol i la Terra, cosa que fa que el Sol quedi ocult.

Néstor GómezActualitzat
L'eclipsi solar del diumenge 20 de maig es va veure a la part occidental d'Amèrica del Nord i sud-est asiàtic i va ser del tipus anular.

Trobem tres tipus bàsics d'eclipsi solar en funció de com la Lluna oculta el Sol:
- Total: quan la Lluna tapa totalment la llum del Sol. Produeix uns minuts de negra nit amb visió perfecta de les estrelles. La projecció de l'ombra de la Lluna a la Terra fa que hi hagi una zona on és totalment fosc.
- Parcial: la Lluna tapa parcialment el Sol. És quan veiem un Sol mossegat, com si fos una lluna.
- Anular: la Lluna en fase d'apogeu, és a dir, més separada de la Terra, es troba prou allunyada per fer que la seva ombra no arribi directament a la Terra. Com que la Lluna està més allunyada, és més petita i no cobreix tot el disc solar. Aquesta situació fa que aparegui un anell lluminós entorn de la Lluna.

Quan tindrà lloc el següent eclipsi solar?
El proper eclipsi solar tindrà lloc aquest 2012, concretament entre el 13 i el 14 de novembre. Malauradament, no serà visible des de Catalunya. Per veure'l caldrà viatjar al sud de Xile i l'Argentina, l'Antàrtida o el sud-est d'Austràlia.
Anar al contingut