Bitllets de 50 euros
L'agència pronostica un deteriorament més fort dels actius bancaris.
París

L'OCDE rebaixa la previsió de l'eurozona i aposta per apujar l'IVA a l'estat espanyol

L'OCDE ha reduït les seves previsions econòmiques per a la zona euro tant per aquest any com pel que ve i ha advertit d'un increment de riscos pel desencadenament d'un cercle viciós recessiu. Pel que fa a l'estat espanyol, l'OCDE creu que incomplirà els objectius de dèficit i aposta per pujar l'IVA.

RedaccióActualitzat
En el seu informe semestral de Perspectives, l'Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) estima que la zona euro només progressarà un 0,2% el 2012, davant el 0,6% previst al novembre passat, i un 1,3% el 2013, en lloc de l'1,7%.

La pitjor situació és la de Grècia, que afrontarà el 2012 el cinquè any consecutiu de recessió amb un nou decrement del PIB del 5,3%, al qual seguirà una altra baixada de l'1,3% el 2013.

Pel que fa a l'estat espanyol, malgrat els esforços de consolidació duts a terme, no aconseguirà complir ni aquest any ni el següent els objectius de dèficit del 5,3% el 2012 i del 3% el 2013 fixats per Brussel·les, segons reflecteixen les últimes previsions de l'OCDE, que apunten a un desequilibri pressupostari del 5,4% i del 3,3%, respectivament.

L'informe de l'OCDE, que no recull la desviació del dèficit destapada fa poc per diverses comunitats autònomes de l'Estat que han elevat el desequilibri pressupostari espanyol al 8,9% des del 8,5% anunciat, destaca l'esforç del 4,5% a escala global previst aquest any pel govern espanyol, mentre que pel 2013 la institució preveu un esforç addicional d'ajust del 2,75% del PIB.

Tot i això, el "club dels països rics" considera que "per guanyar credibilitat" s'hauria d'aplicar un pla a mitjà termini amb mesures de caràcter permanent per reduir el dèficit, incloent "més ingressos per a l'IVA" i impostos mediambientals, així com la completa posada en marxa de "mesures de control sobre els dèficits dels governs regionals".

Respecte a l'evolució de l'activitat econòmica, l'OCDE preveu que l'Estat registri aquest any una contracció de l'1,6% que passarà a ser de 8 dècimes el 2013 a conseqüència de l'impacte sobre la demanda domèstica de les mesures de consolidació fiscal i del procés de desapalancament del sector privat.

De fet, l'organització adverteix que aquestes previsions corren el risc d'empitjorar en funció de l'evolució de la prima de risc espanyola i el seu efecte potencial sobre els costos de finançament del sector privat.

"L'economia continuarà contraent-se el 2012 a mesura que la consolidació fiscal i el desapalancament del sector privat pesen sobre la demanda domèstica", apunta la institució en el seu informe, on, no obstant, expressa la seva confiança en el fet que l'expansió del comerç internacional i la millora de la competitivitat permetran un creixement més fort de les exportacions espanyoles.

L'OCDE augura que la taxa d'atur a l'Estat arribarà al 24,5% el 2012 i pujarà fins al 25,3% el 2013, ja que la reforma laboral només impulsarà la creació de llocs de treball a mitjà termini mentre que a curt pot provocar una caiguda de la confiança dels consumidors.


Anar al contingut