El ministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert
El ministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert
Madrid

Wert retreu als rectors no estar a l'altura dels problemes del país després d'haver-lo plantat

Els rectors de les universitats espanyoles han optat per no acudir a la reunió programada per aquesta dimecres a la tarda del Consell d'Universitats, que havia de presidir el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, que s'ha mostrat sorprès i ha preguntat als rectors, en roda de premsa, si són conscients dels "problemes del país". Els màxims responsables de les universitats espanyoles han protestat així contra el ministeri per no haver inclòs en l'ordre del dia de la reunió el debat sobre el decret llei de mesures urgents per a la racionalització de la despesa educativa per a les comunitats autònomes. Aquest decret inclou diversos ajustos que afecten les universitats.

RedaccióActualitzat
El ministre ja va fer arribar dies enrere les mesures pensades per estalviar 3.000 milions d'euros als consellers autonòmics del ram i que passaven, resumidament, per ampliar des del 15% fins el 25% la forquilla que hauran de pagar els universitaris per la primera matrícula. Si fins ara es pagava uns 1.000 euros, el curs vinent els alumnes podrien passar a pagar-ne 1.660 euros, és a dir, un 66% més. Wert també va plantejar ampliar les hores de docència als professors que cobren per investigar i no ho fan. Després de saber-se aquests plans, la conferència de rectors de les universitats espanyoles ja va mostrar el seu rebuig a una nova tisorada i va advertir que necessiten estabilitat i un finançament superior a l'actual.

En una roda de premsa, el minidtre d'Educació ha explicat que l'absència dels rectors fa que l'aprovació del decret de beques pel curs que ve "quedi paralitzat" i "impedeix que es pugui tramitar en el termini" establert.  Wert ha reconegut estar "sorprès" per la plantada dels rectors i ha afirmat que aquesta decisió el porta a plantejar-se si els rectors "són conscients de la naturalesa dels problemes d'aquest país i si estan a l'altura d'aquests problemes".

Anar al contingut