Imatge d'arxiu de la Borsa de Madrid (Foto: EFE)
Imatge d'arxiu de la Borsa de Madrid (Foto: EFE)
Madrid

La prima de risc assoleix el màxim històric de 511 punts el dia del retorn de Bankia a la borsa

La caiguda del sector financer per les noves ajudes sol·licitades per Bankia han condicionat el retrocés del 2,17% que ha viscut aquest dilluns la borsa espanyola. En el moment de tancar, l'indicador Ibex-35 superava per molt poc els 6.400 punts, un nivell desconegut des del maig del 2003, fa nou anys. El selectiu espanyol ha baixat 141,8 punts, fins a situar-se en 6.401,20 i, d'aquesta manera, les pèrdues anuals s'eleven al 25,27%. Mentrestant, la prima de risc ha tancat la jornada en 511 punts bàsics, el màxim històric des que existeix l'euro.

RedaccióActualitzat
El diferencial entre el bo espanyol a deu anys i l'alemany ha pujat aquest dilluns fins als 511 punts bàsics, el nivell de tancament més alt des de l'entrada en vigor de l'euro. Durant la sessió, la prima de risc ha arribat a assolir un màxim diari de 513 punts bàsics.

A Europa, han baixat les borses de Milà (0,74%) i París (0,16%, mentre que han pujat Frankfurt (0,84%) i Londres (0,09%).

Mala tornada de Bankia a la borsa

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, no ha aconseguit calmar els mercats intentant desvincular el repunt de la prima de risc del sanejament de Bankia, que rebrà de l'estat un total de 23.465 milions d'euros per tal de garantir el seu futur.

Precisament, els inversors s'han mostrat crítics amb aquest pla de viabilitat de Bankia i els 19.000 milions d'euros que l'entitat necessita per sanejar-se. Les seves accions han tornat avui a cotitzar a la borsa després que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) n'ha aixecat la suspensió cautelar imposada divendres passat. Bankia ha arrencat la sessió amb una caiguda del 26,7% i ha tancat la sessió amb unes pèrdues del 13,38%.

L'entitat ha liderat les pèrdues de la borsa, seguida del Banc Popular, que ha baixat un 7,5%, Banc Sabadell (5,34%), Caixabank (5,09%) i Bankinter (4,26%). Entre els grans valors, destaquen les caigudes d'Iberdrola (3,92%), BBVA (3,39%), Banc Santander (3,23%), Telefónica (1,77%) i Repsol (0,36%).

El pla de sanejament de l'entitat

Bankia ha tornat als mercats el mateix dia que el president de l'entitat, José Ignacio Goirigolzarri, ha decidit iniciar el pla de sanejament. El procés de recapitalització acabarà a l'octubre amb una ampliació de capital de 12.000 milions d'euros. Goirigolzarri ha dit en un comunicat que el més important no és tornar els diners, sinó generar valor i oferir rendibilitat a l'aportació. I s'ha marcat com a prioritat executar un pla de sanejament amb eficiència, austeritat i transparència.

En una primera fase d'aquest pla, el FROB executarà la conversió en accions ordinàries del préstec de participacions preferents per valor de 4.465 milions d'euros, concedit el 2010 per la integració de les set caixes d'estalvis. Segons va explicar el mateix Goirigolzarri aquest cap de setmana, aquesta conversió es realitzarà abans de la junta general del 29 de juny a València. Al llarg del mes de juliol, entrarà la injecció de 19.000 milions d'euros per a la recapitalització del grup BFA-Bankia. L'ampliació de capital amb drets preferents es farà al mes d'octubre.

L'estat podrà vendre les accions de Bankia quan vulgui i com vulgui. Si als 19.000 milions d'euros hi sumem els 4.500 milions que l'estat ja havia injectat a Bankia, aquesta quarta nacionalització es pot considerar la més important de la història financera espanyola.

Les accions de Bankia van acabar la sessió de dijous a un preu d'1,5 euros, amb un descens del 7,43% i han començat la sessió d'aquest dilluns amb una caiguda del 26,7% que les ha rebaixat fins a 1,15 euros.

Bankia serà un dels temes que Mariano Rajoy abordarà avui durant el comitè executiu del PP. El president del govern espanyol informarà els seus de les últimes reformes posades en marxa i de les futures, com també de l'evolució de l'economia.
Anar al contingut