Madrid

Rajoy desvincula l'escalada de la prima de risc de les decisions sobre Bankia

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha comparegut en roda de premsa després d'explicar al comitè executiu del PP les últimes decisions i reformes del govern. Rajoy ha descartat que les decisions sobre Bankia estiguin darrere de l'escala de la prima de risc, que aquest dilluns s'ha enfilat per sobre dels 500 punts bàsics. Sobre la salut del sector bancari, el president espanyol ha estat categòric: "No hi haurà cap rescat".

RedaccióActualitzat
El president del govern espanyol s'ha reafirmat en les decisions preses per salvar Bankia. "Tenen com a finalitat garantir els estalvis de la gent i recuperar la confiança dels inversors (...). Han servit per donar tranquil·litat. Les xifres no són un forat ni pèrdues, són una avaluació d'actius i de riscos. Hi ha crèdits incobrables, però d'altres poden ser cobrables en un cert temps", ha explicat Rajoy, que ha assegurat que l'estat recuperarà am la venda de l'entitat els diners que hi posarà ara per nacionalitzar-la.

Sobre la comissió d'investigació sobre Bankia al Congrés, Rajoy ha afirmat que no és la primera vegada que es pren una decisió sobre una entitat bancària. "N'hi ha d'altres, com Caixa Galícia o Caixa Catalunya, que són propietat de l'estat. El que hem acordat és la creació d'una subcomissió en la comissió d'economia, amb compareixences de qui hagi de comparèixer".

Catalunya ho està fent bé

El president espanyol ha negat que Catalunya o cap altra institució o comunitat estigui a prop de la fallida. "El que tenim és un problema de liquiditat", ha afirmat. Rajoy ha recordat que l'executiu ha pres decisions importants per ajudar els governs autonòmics com ara duplicar el termini perquè les comunitats retornin els diners de més que van cobrar el 2008 i el 2009. També s'ha aprovat el pla de proveïdors perquè es paguin les factures que eren al calaix.

"La Generalitat amb el suport del PP està controlant el dèficit i ho està fent bé. Qui faci les coses bé l'ajudarem perquè és una obligació del govern d'Espanya". "No deixarem caure cap comunitat autònoma ni cap entitat bancària perquè cauria el país".

Els 5 punts que guiaran l'acció del govern

Mariano Rajoy ha començat la seva intervenció enumerant els cinc punts que guiaran l'actuació del govern en els pròxims mesos i que van en la línia de les mesures ja anunciades.

1. Seguir avançant en la reducció del dèficit
El president del govern espanyol considera que la reducció del dèficit és l'eina per crear ocupació i creixement. "És dolent gastar el que no tens". Rajoy ha afirmat que quan les administracions públiques s'endeuten, es queden amb una part molt important del poc crèdit que hi ha als sistema bancari. Amb menys dèficit, aquests diners poden arribar més fàcilment als empresaris.

La reducció del dèficit és, a més a més, un compromís d'Espanya amb l'eurogrup. "Cal reduir-lo també perquè, si no ho fem, correm el risc seriós de no poder finançar-nos al mercat".

2. Reformes estructurals a l'economia espanyola
Rajoy ha afirmat que calen reformes "per millorar la competitivitat, per crear llocs de treball i per créixer. S'han fet i es continuaran fent, ha afegit.

3. Reformes estructurals a la UE .
Aquests van ser un dels temes de la cimera de la setmana passada a Brussel·les. El govern espanyol reclama a la UE mesures per avançar en el mercat únic i com a prioritat posa aconseguir la "lliure circulació de capitals i mercaderies". Rajoy ha proposat la creació d'un pla europeu del treball juvenil i el reconeixement de les qualificacions entre països diferents.

4. Garantir la sostenibilitat del deute públic
Rajoy ha reconegut que el repunt de la prima de risc per sobre dels 500 punts posa molt difícil a Espanya poder-se finançar. Per això resulta prioritari "resoldre el problema de la liquiditat i de la sostenibilitat del deute". Per aconseguir-ho, Rajoy considera bàsic que Europa emeti un missatge clar sobre la "irreversibilitat de l'euro".

5. Més claredat d'Europa en definir els seus objectius
El president espanyol ha reclamat "més integració fiscal, monetària i política. Europa ha de plantejar-se aquest debat igual que al seu temps es va plantejar el debat de la moneda única". El discurs de la UE ha de servir per "dissipar qualsevol dubte sobre l'euro".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut