El president de la CNMV, Julio Segura, en la seva compareixença al Congrés
El president de la CNMV, Julio Segura, en la seva compareixença al Congrés
Madrid

La CNMV expedienta 4 entitats per les participacions preferents

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha obert expedients sancionadors contra 4 entitats per la comercialització de participacions preferents. S'han detectat problemes d'idoneïtat de l'inversor, deficiències informatives i conflictes d'interessos no resolts en la comercialització d'aquest producte financer. L'anunci l'ha fet el president del supervisor borsari, Julio Segura, en una compareixença al Congrés dels Diputats.

RedaccióActualitzat
El president de la Comissió, Julio Segura, ha revelat, a més que és "gairebé segur que s'obrin dos expedients més en les pròximes setmanes". Segura ha reconegut que aquestes 6 entitats, de les quals no n'ha volgut dir els noms, van oferir un producte de risc a clients amb poca formació financera i que no eren conscients dels inconvenients que tenien aquestes participacions. El problema s'està resolent forçant les entitats a canviar les preferents per altres productes de menys risc, ha detallat Segura.

Entre el 2008 i el 2011, bancs i caixes van col·locar participacions preferents a més de 200.000 inversors minoristes per valor de 8.500 milions d'euros. La CNMV va endurir les condicions per recuperar els diners i, davant les queixes de molts clients, les entitats van oferir alternatives per convertir les participacions en altres productes. Segons la Comissió del Mercat de Valors, un 26 per cent del total estan pendents de bescanviar-se.

Davant la gran quantitat d'afectats i les irregularitats detectades, la CNMV ha remès al Ministeri d'Economia un llistat dels canvis que creu s'haurien de fer sobre els requisits d'emissió de productes híbrids, com les participacions preferents. L'ens ja va enviar aquestes propostes a l'anterior govern i ha tornat a fer-les arribar a l'actual.

La proposta principal és convertir en normativa legal algunes recomanacions que ja s'apliquen, però que s'haurien de convertir en norma, cosa que no està en mans de la Comissió, sinó del govern i el Congrés dels Diputats. Perquè un inversor minorista pugui subscriure un títol, la CNMV demana que el consentiment sigui més explícit, de manera que l'inversor signi un document a part del butlletí de subscripció, en què reconeix que està disposat a comprar el producte. En segon lloc, l'emissor hauria de donar informació precisa sobre el producte financer, i en el cas que emissor i comercialitzador coincideixin, hauria de subministrar informació sobre els marges que obté per aquest concepte. També seria convenient que es concedís un període de reflexió d'un o dos dies entre la conformitat i el tancament de l'operació, i que augmentessin els controls interns i la formació del personal que comercialitza aquests productes.

Anar al contingut