Madrid

De Guindos desmenteix haver "presentat cap pla" al BCE sobre el rescat de Bankia

El ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, ha negat que el Banc Central Europeu (BCE) hagi frenat cap pla sobre el rescat de Bankia, ja que ha dit que el govern espanyol "no ha presentat" a l'organisme europeu res sobre aquesta qüestió. També el BCE ha desmentit que hagin mantingut cap conversa amb l'executiu de Rajoy sobre el rescat de Bankia, desmentint així l'edició digital del "Financial Times", que explica que el govern espanyol ha presentat a Mario Draghi una proposta perquè l'autoritat monetària avali de manera indirecta el sanejament de l'entitat.

RedaccióActualitzat
En resposta a una pregunta de la portaveu econòmica del PSOE al Congrés dels Diputats, Inmaculada Rodríguez Piñero, el ministre ha negat haver "presentat cap pla" al Banc Central Europeu, cap fórmula de suport per sanejar Bankia, desmentint la informació que publica el "Financial Times". "Facin cas al govern i no al 'Financial Times'", ha etzibat De Guindos a la diputada socialista.

Per la seva banda, el BCE també nega haver estat consultat sobre aquest tema i, en un comunicat, apunta que "contràriament (al que diuen) informacions de premsa publicades avui, el BCE no ha estat consultat encara i no ha expressat una posició sobre els plans de les autoritats espanyoles per recapitalitzar un banc espanyol important".

L'edició digital del diari britànic explica que el govern espanyol ha presentat a Mario Draghi una proposta perquè l'autoritat monetària avali de manera indirecta el sanejament de l'entitat. I afegeix que el BCE hauria rebutjat el pla. Es descarta així l'opció que l'Estat pagui a Bankia el rescat amb títols de deute, que després l'entitat podria usar com a garantia davant el Banc Central Europeu per obtenir liquiditat.

El ministre també ha assegurat que, malgrat que els diners que es destinin al sanejament de BFA-Bankia siguin públics, l'Estat "recuperarà tot el capital invertit". El Ministeri d'Economia i el Banc d'Espanya han pactat una injecció de capital de 19.000 milions al Banco Financiero y de Ahorro (BFA), la matriu de Bankia, com a via per ajudar al seu sanejament.

També sobre Bankia, De Guindos ha demanat al Banc d'Espanya que investigui la indemnització de 14 milions d'euros que podrà cobrar el director financer de Bancaja, Aurelio Izquierdo, que ha qualificat d'"inacceptable". El ministre vol que l'organisme estudiï "les mesures que es poden prendre" sobre aquesta indemnització.

De Guindos culpa Grècia de l'escalada de la prima de risc

El ministre d'Economia també ha atribuït la forta pujada de la prima de risc d'aquest dimecres a la incertesa política que viu Grècia a les portes d'unes noves eleccions. De Guindos ha explicat que un nivell tan alt del diferencial del bo espanyol a deu anys amb l'alemany "no és sostenible a llarg termini", però s'ha mostrat confiat que tornarà a xifres més raonables després dels comicis grecs.

De Guindos creu que de les eleccions gregues del 17 de juny en sortirà un govern estable que engegarà les mesures compromeses en el pla de rescat i que, com a conseqüència, la prima de risc espanyola es reduirà "necessàriament".

La prima de risc viu aquest dimecres una escalada que l'ha portat a superar els 540 punts, però el ministre d'Economia insisteix que el Tresor espanyol es finança perfectament i ha dit que les necessitats netes d'emissió en el que queda d'any són extremadament reduïdes, amb prou feines 3.000 milions d'euros, de manera que no hi ha necessitat de celebrar subhastes més enllà de les previstes.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut