Barcelona

Homs diu que "de moment" no hi haurà "rebuig frontal de qui governa ara" a Madrid al pacte fiscal

El portaveu del govern català ha reiterat: "Busquem el pacte fiscal", tot i que, segons ha advertit: "Sabem que no és fàcil". Davant la insistència de partits i mitjans de comunicació sobre un pla B, Homs s'ha mostrat desolat perquè "sempre he contestat el mateix: aquest govern només té un pla amb uns continguts."

RedaccióActualitzat
Hores després de la trobada al Palau de la Generalitat sobre el pacte fiscal, en què el govern d'Artur Mas i els líders de tots els partits polítics van debatre els seus models de finançament per a Catalunya, el portaveu del govern català, Francesc Homs, ha reiterat: "Busquem el pacte fiscal", tot i que, segons ha advertit: "Sabem que no és fàcil". Davant la insistència de partits i mitjans de comunicació sobre un pla B, Homs s'ha mostrat desolat perquè "sempre he contestat el mateix: aquest govern només té un pla amb uns continguts."

El portaveu del govern català ha destacat la importància que "des de Catalunya cal tenir força perquè a Madrid hi ha una majoria absoluta". Ara bé, s'ha mostrat optimista sobre el pacte fiscal i ha dit: "De moment, no hi haurà rebuig frontal de qui governa ara" al conjunt de l'estat espanyol. En la mateixa línia, i després de recordar que disposen de dos mesos per arribar a un acord, Homs ha reconegut que saben fins a on es posaran d'acord, però, assegura que "s'albira que no hi haurà rebuig."

En una entrevista a "Els matins" de TV3 Homs ha afirmat que "després de 30 anys d'autogovern som on som, i és un punt de vista unànime" i ha defensat: "Som un país prou ric per no haver de passar les penúries que estem passant i, per això, cal un canvi de model." En aquest sentit, ha recordat que el president ja va exposar "abastament" la postura del govern i les línies que l'executiu no vol traspassar.

Homs ha tornat a fer una crida a un consens ampli sobre el nou model de finançament i ha reconegut que "hi ha la voluntat d'eixamplar aquesta majoria al Parlament cap al PSC", que, segons ha dit, ha admès públicament una singularització per Catalunya que "nosaltres ja fa temps que plantegem. En qualsevol cas, ha assegurat que valoren "els seus moviments".

Sobre el PPC, ha reconegut com un "valor", que els populars diguessin que si hi havia una majoria parlamentària no seria un obstacle, tot i proposar una tercera via en què Catalunya tindria un model singular dins de la LOFCA.

Unes declaracions que arriben l'endemà de la cimera el govern amb les formacions parlamentàries que va acabar sense cap compromís unitari. Les formacions, però, continuaran negociant en una nova cimera convocada abans del ple que s'ha de fer al juliol. La trobada ha servit per escenificar l'acostament entre el PSC i CiU, que d'aquesta manera s'allunyaria de les posicions d'Esquerra, que vol la clau de la caixa.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut