Estudiants de segon d'Arquitectura fent un examen
Estudiants de segon d'Arquitectura fent un examen
Sant Cugat del Vallès

Alumnes i professors de l'Escola d'Arquitectura de la UPC volen bloquejar el sistema de notes per impedir les matriculacions del curs que ve

Protesten per l'augment de les taxes, l'acomiadament de professors associats i l'enduriment de la política de beques. El boicot, pactat entre professors i estudiants, pretén paralitzar la pròxima matriculació.

Televisió de CatalunyaActualitzat
Els alumnes i professors de l'Escola Superior d'Arquitectura situada a l'avinguda Diagonal de Barcelona encapçalen des de fa unes quantes setmanes una sèrie de protestes contra l'augment de taxes, l'acomiadament de professors associats i l'enduriment de la política de beques. Les mobilitzacions, però, han traspassat les parets de les facultats i han anat directament a Sant Cugat, on la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) té una altra escola d'arquitectura. Tots plegats busquen ara el suport de la direcció per actuar conjuntament. També miren d'estendre les protestes a altres carreres de Catalunya.

La vida acadèmica continua amb normalitat durant el dia perquè els alumnes tenen clar que no volen perdre classes. Però des de fa una setmana mantenen ocupat el centre per torns. Volen impedir que es tanquin les actes del curs en el sistema informàtic i frenar així les matriculacions de l'any que ve i, per tant, el cobrament de les taxes. Es tracta, tal com diu l'estudiant Martí Obiols, de "bloquejar el sistema d'una forma intel·ligent". L'objectiu és, segons explica aquest alumne, que el sistema "no torni a arrencar amb normalitat al setembre", tot i que això no vol dir que tant els professors, com els alumnes, facin la seva feina. Els primers dipositarien les notes "per exemple, davant de notari", fins que es fessin oficials, diu Obiols.

Una cinquanta per cent dels estudiants ho han votat en referèndum, i el 83 per cent s'hi ha mostrat a favor. A més, hi van votar a favor una tercera part dels professors per donar-los suport. "Estàvem acostumats que la universitat fos una bassa d'oli i ara hi ha motius perquè es repensin les coses" opina Coque Claret. Aquest professor de la UPC també creu que "si per fer aquest repensat s'ha de fer una messura de pressió com aquesta, em sembla que s'està fent d'una manera molt intel·ligent i civilitzada, i, per tant, no puc estar-hi més d'acord"

Dilluns vinent se celebra una junta a l'Escola i els protestants confien aconseguir el suport de la direcció perquè saben que sense una actuació conjunta de docents, direcció i estudiants serà difícil tirar endavant el bloqueig. Passi el que passi, el rector, Antoni Giró, assegura que garantirà l'avaluació de tots els alumnes. "Aquí hem de tenir en compte el dret dels estudiants que s'han examinat", ha recordat Giró, qui aposta per "separar" els drets individuals dels estudiants "del dret de les decisions que pot tenir un col·lectiu" i que després serà també d'aplicació col·lectiva.

Amb aquests intent de bloquejar les notes, en plena època d'èxamens finals, és potser una de les iniciatives més ben organitzades de les moltes que estan duent a terme els estudiants de les diferents facultats catalanes contra la pujada de les taxes de matriculació que, segons el govern, serà un 66% més car que l'any passat.
Anar al contingut