Baix Llobregat

Els pagesos del Baix Llobregat tornen a la venda de proximitat i defensen la qualitat dels seus productes

Mentre encara es manté l'expectativa per la possibilitat que s'implanti Eurovegas en terrenys del Baix Llobregat, els pagesos que n'exploten el Parc Agrari volen vendre els seus productes directament als consumidors i als mercats.

Televisió de CatalunyaActualitzat
Mentre encara es manté l'expectativa per la possibilitat que s'implanti Eurovegas en terrenys del Baix Llobregat, els pagesos que avui n'exploten el Parc Agrari reivindiquen la seva feina i el seu producte. Ho fan unint-se per vendre les seves fruites i verdures directament als consumidors i als mercats, com el de la Colònia Güell, i defensar-ne les característiques de proximitat i qualitat.

La majoria dels pagesos de la comarca venen a Mercabarna, però ara, el contacte directe amb el mercat els ofereix una alternativa oportuna, en un moment en què fer de pagès al Baix Llobregat costa cada vegada més. S'aposta per un producte fresc i de qualitat, i per un comerç de proximitat que doni a conèixer l'agricultura a la comarca.

Així ho explica Miquel Sàbat, un pagès de la zona que, com altres, es mostra amoïnat perquè molts dels seus productes s'estan venent "per sota del preu de cost, i això, es lamenta, ens acabarà d'arruïnar". A més, a aquest problema s'afegeix el fet que, en no haver-hi "relleu generacional, es van acabant les idees i les ganes de lluitar-hi i hem de buscar sortides els quatre que quedem", subratlla Sàbat.

Productes ecològics i venda per internet

Al mercat de pagès hi ha productes d'agricultura convencional, tractada amb pesticides, però també fruites i verdures ecològiques, com els maduixots que cultiva Jaume Panyella, un agricultor que fa quatre anys va fundar una cooperativa amb cinc professionals més d'aquest sector per vendre directament al consumidor a través d'internet, una altra finestra que obre noves vies de desenvolupament comercial. Així és com ho veia Panyella en un primer moment, però ara, a més a més, pensa que també s'ha de "buscar la proximitat de la zona": "Fa uns anys vam descobrir que la gent que busca aquest producte queda molt contenta, i si a Mercabarna no ens hi guanyem la vida, ens hem de buscar els clients nosaltres mateixos", explica.

Però no tots els pagesos del Llobregat han volgut anar al mercat d'aquest dissabte. Els socis de la Cooperativa de Sant Boi, per exemple, no s'hi han adherit com a protesta perquè l'ajuntament de la seva localitat dóna suport, segons el seu parer, al projecte d'Eurovegas, que faria desaparèixer vuit-centes hectàrees de conreus de Sant Boi de Llobregat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut