Els núvols desllueixen el trànsit de Venus entre el Sol i la Terra, un fenomen que no es repetirà fins al 2117

Catalunya s'ha llevat avui sota uns dels fenòmens astronòmics més espectaculars, insòlits i poc freqüents, el trànsit de Venus entre el Sol i la Terra. Els núvols, però, no han permès gaudir gaire de l'espectacle des de casa nostra. Ara haurem d'esperar el 2117 per tornar a veure aquest fenomen.

Néstor GómezActualitzat
Catalunya s'ha despertat a trenc d'alba sota uns dels fenòmens astronòmics més espectaculars, insòlits i poc freqüents, el trànsit de Venus. Però Catalunya també s'ha despertat força ennuvolada, cosa que no ha permès gaudir gaire de l'espectacle. I el problema és que no en tindrem més oportunitats. La darrera vegada que va passar aquest fenomen va ser fa només 8 anys, però, en canvi, la pròxima vegada serà el 2117. No cal dir que nosaltres no el tornarem a veure, d'aquí la seva importància.

Trànsit de Venus El trànsit de Venus vist des de Catalunya
El trànsit de Venus ha creat una gran expectativa davant la raresa del fenomen. Moltes persones s'han acostat a vora mar o a punts elevats de muntanya per fotografiar les primeres llums del Sol. Un Sol diferent d'altres dies pel que semblava una piga a la seva part superior, Venus.
Els núvols han fet la guitza a la costa Central i Daurada, però ha estat fotografiada i vista amb telescopis des del cap de Creus fins a Barcelona, al Turó de l'Home, comarques de l'interior i Ponent.
Us convidem a veure la galeria de fotografies del trànsit de Venus vist des de Catalunya que ens heu fet arribat. Moltes gràcies a tothom.

Quina diferència hi ha entre el trànsit i l'eclipsi?
La diferència és en la projecció de l'ombra. L'eclipsi solar es produeix per la projecció de l'ombra de la Lluna sobre la Terra, tal com va ocórrer el 21 de maig. En canvi, el trànsit és el pas d'un planeta entre el Sol i la Terra. Com que el planeta és molt lluny no projecta cap ombra sobre la Terra, però sí que es pot veure una petita taca dintre del disc solar.

Quantes vegades s'han observat?
Només 6 vegades i aquesta és la setena. Les anteriors vegades corresponen als anys: 1639, 1761, 1769, 1874, 1882 i 2004.

Quant ha durat el trànsit?
Venus ha trigat unes 7 hores a travessar el Sol, però a Catalunya el trànsit majoritàriament s'ha donat durant la nit. De les 7 hores del trànsit, aquí només ha estat visible poc menys d'una hora, és a dir, la part final del trànsit. Ha calgut fer l'esforç de llevar-se ben d'hora, a trenc d'alba, i tenir-ho tot preparat per a les 6.18 mirant la sortida del sol.
Horari aproximat:
6.18: sortida del sol amb Venus a la part superior dreta del Sol. El sol surt pel nord-est est (NNE) a 58º.
6.30: Venus toca el límit intern del Sol, tangent interior. I ha començat a sortir, s'ha vist com una petita mossegada al Sol, cercle secant.
6.49: final del trànsit de Venus, tangent exterior.

Recomanacions per a la bona observació
Cal mirar-ho, com en el cas dels eclipsis solars, amb filtres, mai a ull nu perquè ens podria fer mal. Venus, que té un mida similar a la de la Terra, és prou gran perquè es pugui veure sense necessitat de telescopis ni cap aparell, té una relació de mida respecte al Sol d'1/32, una part de Venus per 32 de Sol. Una manera casolana és posar filtres davant dels binocles, projectar la imatge del Sol sobre una pantalla o, potser la millor opció, serà adreçar-se a un observatori astronòmic, consulteu el que tingueu més a prop.

Podeu trobar més informació tècnica en aquest enllaç de la NASA
Trànsit de Venus

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut