Imatge de diverses piulades dels comptes de Sales, Calders i Tísner.
Imatge de diverses piulades dels comptes de Sales, Calders i Tísner.
Barcelona

Sales, Calders i Tísner ressonen a les xarxes socials en el seu centenari

El centenari del naixement dels tres autors catalans esclata a la xarxa a través de diversos perfils a Twitter, Facebook, Google+ i un web farcit de recursos que vol estendre els actes commemoratius arreu del territori i interactuar amb els lectors.

Victòria Miró i Ramon RadóActualitzat
Joan Sales, Pere Calders i Avel·lí Artís Gener "Tísner" continuen vius i interactuant amb els seus lectors 100 anys després del seu naixement. L'autor de la gran novel·la sobre la Guerra Civil, el narrador irònic de "Gent de l'alta vall" i el polifacètic escriptor i enigmista difonen des de fa mesos la seva obra a Twitter. Així ho ha volgut l'organització de l'any literari que ha engegat la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona per homenatjar els tres autors catalans, nascuts el 1912 i units per la Guerra Civil i un exili forçat.

Eternitat 2.0


"Ens semblava fonamental atacar el centenari a la xarxa i, en concret, a través de les xarxes socials. Per això vam crear tres perfils de Twitter, tres de Facebook i també un perfil conjunt a cadascuna d'aquestes xarxes amb la voluntat que l'obra soni, que ressoni a la xarxa", explica al 324.cat la professora universitària Laura Borràs, comissària del centenari que es va presentar oficialment aquest dimecres 6 de juny al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona.

"Hem mirat de fer un ús intensiu de les xarxes socials per generar interacció amb els lectors i hem volgut lluitar contra el fet que els actes passen en un lloc determinat en una hora determinada. Les xarxes socials permeten recuperar els actes, navegar pels 'timelines', capbussar-se en els perfils de Facebook", considera Borràs.

@Joan_Sales, @P_Calders i @artís_gener van estrenar-se al Twitter piulant una cita de la seva obra més coneguda: en el cas de l'autor d'"Incerta Glòria", amb un tuit sobre la superació d'èpoques convulses; per part de l'escriptor de les "Cròniques de la veritat oculta" una afirmació contra la guerra i, pel que fa a Tísner, amb el començament de "Paraules d'Opòton el vell".

En aquesta xarxa social també tenen un compte conjunt, mentre que a Facebook se'ls pot trobar tant individualment a JoanSales100Anys, Pere Calders i Tísner100anys, com aplegats a SalesCaldersTísner.

Però a més de piular fragments d'obra, els comptes també dialoguen entre ells, tot recordant la relació de família que va unir Calders i Tísner, recullen les facetes de caricaturista i ninotaire d'aquests dos autors i interactuen amb els lectors. Per exemple, el 28 de maig, el dia que va néixer Avel·lí Artís Gener, l'autor va saludar els usuaris amb un somriure i una picada d'ullet amb el pegat que duia a l'ull .-). Precisament, el dia del seu aniversari Tísner va ser un dels temes més comentats al Twitter a Catalunya. "Que sigui 'trending topic' alguna cosa relacionada amb la literatura és per fer festa major", valora Laura Borràs, que avança que està previst fer accions similars per Calders i Sales: "Després de la marató de lectura d'"Incerta Glòria", també està previst fer 'tuittertúlies' en els mesos dels seus naixements".

Però en l'esclat de l'any literari dedicat als tres autors catalans, hi destaca especialment el web www.salescalderstisner.cat, on hi ha tota l'agenda d'actes i un blog amb tot el que està passant. El web, farcit de recursos –biografies, fototeques, enllaços, rutes literàries, anècdotes de qui els van conèixer, lectures de fragments per part de personalitats- també fomenta la interactivitat oferint la possibilitat d'enviar piulades als autors encara que no es disposi de Twitter.

"Sales, Calders i Tísner eren barcelonins, però les seves obres ens pertanyen a tots"
, va reivindicar el crític nord-americà Sam Abrams durant la seva excel·lent intervenció en l'acte de presentació oficial de l'any literari, durant la qual va insistir en el repte que la llengua i la literatura catalanes trenquin amb la territorialitat. Abrams, que va coincidir amb Borràs a considerar els tres autors com a "clàssics", va criticar la manca d'obra publicada d'alguns d'ells. "És una vergonya que l'obra de Tísner sigui pràcticament introbable; no hi ha excuses que valguin, hi ha lectors", va dir davant de l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i en presència de nombrosos familiars dels autors que van assistir a l'acte.  

Càpsules audiovisuals sobre els tres escriptors


Durant l'acte es van emetre vídeos en què diverses personalitats explicaven anècdotes viscudes amb els autors o llegien fragments de les seves obres i també es van presentar en primícia tres "videolits", unes càpsules literàries en format audiovisual properes als "booktràilers", que van oferir una aproximació a l'univers personal i a l'obra dels tres autors.

El director de les peces, Aleix Cort, explica al 324.cat que la peça de Tísner, que compta amb la veu del seu successor, l'enigmista i verbívor Màrius Serra, "és la més conceptual", ja que es basa en la definició que l'escriptor va fer sobre "Qui sóc i per què escric". En canvi, el videolit de Sales la defineix com a  "cinematogràfica", mentre que a la de Calders hi veu "un component màgic, on queda clar el seu viatge d'anada a Veracruz, Mèxic, totalment despullat, i el seu retorn a Barcelona, on el vaixell va deixant un rastre amb els títols dels seus contes". A més, els lectors més atents hi podran veure una referència al conte de la mà i al famós bagul extraviat en el viatge de tornada i que contenia una obra inèdita.

Aquests "videolits" que volen contribuir a la comprensió i difusió de Sales, Calders i Tísner "són totalment diferents", com explica Cort, però finalment "queden relacionats a través dels crèdits, situats a tres prestatges de la biblioteca del Centre de Lectura de Reus, on es poden veure totes les seves obres publicades".

Durant els propers mesos es faran diversos actes per recordar els tres escriptors. La xarxa, però, ja fa mesos que bull amb iniciatives d'homenatge als tres escriptors. Un bon exemple és la tertúlia literària 2.0 "Llegim i piulem", que a través de l'etiqueta #llegimipiulem i #opoton durant les últimes setmanes comenta el llibre "Paraules d'Opòton el vell", de Tísner.

Anar al contingut