Imatge Meteosat, 8.30 hores

Efecte fogony al Pirineu

El fogony a la Vall d'Aran dispara les temperatures nocturnes per sobre dels 20 graus. I en canvi, a l'altre costat del túnel de Vielha, la temperatura era 9 graus inferior.

Néstor GómezActualitzat
El fogony a la Vall d'Aran dispara les temperatures nocturnes per sobre dels 20 graus. I en canvi, a l'altre costat del túnel de Vielha, a l'Alta Ribagorça, la temperatura era 9 graus inferior. Aquest efecte va comença a mitja tarda del dimecres 6 de juny i ha estat actiu durant tota la nit i matinada del 7 de juny a causa de la presència del vent de sud.

Què és l'efecte fogony?
És un reescalfament de les temperatures per efecte dels vents que provenen de l'altre costat de la serralada. Els efectes són temperatures anormalments elevades.

Per produir efecte fogony, necessitem dos element bàsics:
- Una gran serralada, per exemple els Alps o els Pirineus. També en pot aparèixer en serralada petita però l'efecte final també serà més petit.
- Un flux de vent perpendicular a la serralada, és a dir, que vagi dirigit directament contra la serralada. En el cas del Pirineu, hi haurà fogony al Pallars Sobirà i a l'Alta Ribagorça amb situació de vent de nord i a la Vall d'Aran amb situació de vent de sud.

Posem la maquinària en marxa. Prenem com a exemple el cas de dijous, 7 de juny del 2012. Un sistema frontal s'acosta a la Vall de l'Ebre, els vents que van al davant del front bufen de component sud. A més, el flux de sud ha estat prou intens i continu amb ratxes a alta muntanya superiors als 80 km/h. Ja teníem el motor en funcionament.

Prenem com a referència les dades del Pont de Suert (850 metres) i Vielha (1.000 metres) i del Lac Redon (2.200 metres) a les 3 de la matinada.
Fase 1: El flux de vent de sud, una mica càlid, ha arribat al Pont de Suert amb una temperatura de 13ºC i un 96% d'humitat.
Fase 2: El vent continu fa pujar la massa d'aire pel vessant sud del Pirineu al mateix temps que es va refredant. Com hi ha molta humitat a la temperatura li costa baixar i fa que arribi al Lac Redon a 9 graus. És a dir, en 1.305 metres de diferència, la temperatura amb aire humit ha perdut només 4 graus, dels 13 graus del Pont de Suert als 9 del Lac Redon.
Fase 3: Ara, un cop dalt, el vent segueix bufant i l'aire descendeix molt més sec pel vessant nord de la muntanya. Aquest descens fa que la temperatura guanyi graus amb més rapidesa i el resultat és que arriba a Vielha reescalfat. En el nostre cas, Vielha marcava 20 graus i un 50% d'humitat.

Resultat final del fogony amb dades registrades entre les 2 i 6 de la matinada:
Taula de dades
Anar al contingut