Olot

S'estrena a Olot el documental "Operació Garzón contra l'independentisme català"

Segons els seus promotors, el documental "posa fi al silenci imposat" i mostra la "cara fosca de les Olimpíades" i en entredit la figura del jutge Baltasar Garzón.

RedaccióActualitzat
El documental "Operació Garzón contra l'independentisme català", impulsat per Llibertat.cat i Zeba Produccions, s'ha estrenat aquest dissabte al Teatre Principal d'Olot, enmig d'un homenatge als independentistes que van ser detinguts i torturats l'any 1992 per la seva suposada pertinença a Terra Lliure. Quan es compleixen els 20 anys de l'operatiu politicojudicial, encarregat per Baltasar Garzón, que es va posar en marxa just abans dels Jocs Olímpics de Barcelona, alguns dels seus protagonistes van voler presenciar l'estrena del documental que recull la seva pròpia història i la d'una quarantena més d'encausats. A l'acte, també es va fer un homenatge a l'advocat Sebastià Salellas, que va denunciar les tortures al Tribunal d'Estrasburg i es va encarregar de la defensa dels detinguts.

"Tortures sota la bandera de l'independentisme"

Els pares de la iniciativa han aconseguit durant tot el procés finançament suficient, amb campanyes de micormecenatge, per a la producció del documental. L'objectiu de tot plegat, segons han explicat els seus promotors, és "posar fi al silenci que s'ha imposat" mostrant la "cara fosca de les Olimpíades". "Que tothom sàpiga que s'ha torturat sota la bandera de l'independentisme". Carles Bonaventura, un dels encausat el 92, parla sense embuts i diu que "aquest procés va acompanyat de la defensa d'un jutge com Baltasar Garzón, que ara sembla que encarna la bandera de la llibertat i la democràcia". Els creadors d'"Operació Garzón" volen deixar clar "que aquest jutge sempre ha format part d'un sistema juridicopolític repressor que s'ha aplicat contra l'independentisme català i basc", donat que "ell sempre ha estat una peça més del sistema".

Els testimonis


A Ramon López el van detenir l'1 de juliol del 92. Va denunciar tortures durant els dies que va estar incomunicat en aplicació de la Llei Antiterrorista i va acabar en llibertat després de passar vuit mesos a la presó. Parla de mètodes de tortura com la bossa de plàstic o l'aplicació d'electrodes, "tota mena de tractes inhumans" que, per descomptat, no ha pogut oblidar i que ara recorda.

Antoni Infante estava dinant en un restaurant de València quan se'l va endur la policia i va quedar llire després de declarar. "No anaven només contra el que ells en deien l'aparell militar de Terra Lliure, ni contra l'aplicació política del Moviment de Defensa de la Terra, sinó que intentaven segar de soca-rel totes les persones que estaven políticament organitzades perquè no ens sentim espanyols", recorda.

Ara el documental produït per Llibertat.cat narra aquella història i posa en entredit la figura del jutge Garzón.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut