Barcelona

Un nen se salva gràcies a una germana concebuda per selecció genètica per primer cop a Catalunya

Fa tres anys, els metges van diagnosticar a l'Izan una malaltia incurable, amb un deteriorament neurològic progressiu. L'única solució era un trasplantament de medul·la, però no se'n trobaven donants. La seva mare es va sotmetre a un tractament de reproducció assistida. En van néixer dues nenes, que han salvat la vida del seu germà. És el primer cas d'èxit a Catalunya. El segon de l'Estat.

RedaccióActualitzat
L'Izan ara té 11 anys. Fa tres li van diagnosticar adrenoleucodistrofia, una malaltia metabòlica amb un deteriorament neurològic progressiu, que no té cura i que afecta una de cada 35.000 persones. Li calia amb urgència un trasplantament de medul·la òssia, però no se'n va trobar cap de compatible. La mare es va sotmetre a un tractament de reproducció assistida per aconseguir un germà sa que fos el donant.

Del procés van néixer dues bessones. El trasplantament de cèl·lules de cordó i de medul·la òssia es va fer a l'octubre del 2011, quan les nenes ja tenien més de sis mesos. Des de llavors l'Izan ha evolucionat favorablement i fa una vida pràcticament normal.

Davant dels periodistes, l'Izan s'ha mostrat molt content de poder fer vida normal, sobretot de no haver de viure a l'hospital i poder fer esport a l'aire lliure.

En el procés, hi han participat la clínica IVI de Barcelona, que va fer el diagnòstic genètic perquè les germanes de l'Izan nasquessin sense la malaltia, i l'Hospital de Sant Pau, on es va dur a terme el trasplantament.

Aquest és el primer cas d'èxit a Catalunya de la curació d'un nen gràcies al naixement d'un germà seleccionat genèricament. És el segon en el conjunt de l'Estat després del naixement d'un nadó a Sevilla per salvar el seu germà malalt.



VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut