El Caire

L'exèrcit egipci assumeix el poder legislatiu a dos dies de les eleccions

El Tribunal Constitucional ha declarat inconstitucional la Llei d'Aïllament Polític i permet a l'exmà dreta de Mubarak, Ahmed Shafik, disputar la segona volta de les eleccions. La Junta Militar ha assumit el control del Parlament, mentre milers de persones han sortit al carrer per protestar.

RedaccióActualitzat
La indignació ha tornat a la plaça Tahrir arran de la sentència del Tribunal Constitucional que amenaça tota la feina feta des de l'inici de la revolució. La sentència il·legalitza el Parlament -la primera institució democràtica des de fa dècades-, torna a deixar Egipte en mans dels militars i autoritza la candidatura de la mà dreta de Hosni Mubarak, Ahmed Shafik, a presentar-se a les presidencials del cap de setmana.

El tribunal ha declarat inconstitucional la llei d'aïllament polític, aprovada pel Parlament a l'abril. Aquesta norma impedia als exalts càrrecs de l'antic règim de l'expresident egipci Hosni Mubarak presentar-se a les eleccions. La seva anul·lació permet a Ahmed Shafik disputar la segona volta amb el candidat dels Germans Musulmans, Mohammad Mursi, que va quedar primer en la primera ronda, feta al maig.

Forces militars i de seguretat han custodiat la seu del Constitucional, mentre desenes de manifestants s'aplegaven a les seves portes per exigir l'entrada en vigor de la llei que prohibeix la participació política d'exalts càrrecs del règim de Hosni Mubarak.

Només dos dies abans de les presidencials, Egipte ha entrat en una etapa impredictible, en no disposar encara d'una Constitució i decidir la dissolució del Parlament. La Junta Militar ha reprès el poder legislatiu al país i ha confirmat que la segona volta de les eleccions presidencials se celebrarà el 16 i 17 de juny, com estava previst.

Forces polítiques egípcies, entre aquestes, els Germans Musulmans, han qualificat les decisions del Tribunal Constitucional de "cop d'Estat".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut