La cancellera Angela Merkel
La cancellera Angela Merkel
Berlín

Merkel critica la "manca de confiança" dels socis en el projecte euro

La cancellera ha carregat contra la pobra implicació dels involucrats en la zona euro a l'hora d'afrontar la crisi. Els líders de la UE, entre ells Rajoy, faran una teleconferència aquest divendres sobre la crisi abans de la pròxima cita del G-20 a Mèxic.

RedaccióActualitzat
Merkel se sent sola liderant la crisi i aquest divendres ha carregat contra la "manca d'implicació" dels socis europeus en el projecte euro. La cancellera alemana, molt criticada a França per la seva defensa a ultrança de les mesures d'austeritat, ha indicat que aquest debat entre "creixement i rigor pressupostari" és un "fals debat" que no du enlloc. 

La cancellera alemana, durant una reunió a Berlín amb la federació d'empreses familiars, ha deplorat la manca de confiança que mostren "els diferents actors involucrats" en el projecte euro. Segons ella, els problemes que està patint la UE només es poden resoldre atacant l'arrel del problema, és a dir, "l'endeutament i la manca de competitivitat".

No als eurobons

I en un missatge dirigit als seus socis abans de la pròxima reunió del G-20 a Mèxic, Merkel ha dit que la proposta dels eurobons no convenç en absolut Alemanya perquè "podria ocultar les diferències entre els països i les taxes passives d'anivellament".

"Qui encobreix acaba en la mediocritat"


"Qui encobreix acaba en la mediocritat. I la mediocritat no s'ha de convertir en l'estàndard" a la zona de l'euro, ha advertit Merkel. I respecte a París, ha demanat estudiar "l'evolució dels costos laborals a França i Alemanya", una manera de lloar els esforços de reforma fets per Alemanya, i l'avantatge d'aquest últim en termes de competitivitat.

"No hi haurà bona unió econòmica i monetària sense una unió política"
, sinònim de lliurament de la sobirania,  ha dit també, i ha afegit que "no es poden voler els eurobons i rebutjar qualsevol control" sobre els pressupostos nacionals.

Teleconferència prèvia al G-20

Paral·lelament a les declaracions de Merkel, els líders de la UE que participaran en el G-20 han anunciat que celebraran una teleconferència per preparar la cimera dels pròxims 18 i 19 de juny. La crisi de l'eurozona serà el principal tema de la conversa, que no estava prevista en un principi i que comptarà amb la participació tant del president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, com del de la Comissió, José Manuel Durao Barroso, així com de la mateixa cancellera, el president francès, François Hollande, i els primers ministres italians i britànic, Mario Monti i David Cameron.

La UE posarà l'accent en "la nostra determinació d'aportar una resposta global a la crisi del deute sobirà", han dit fonts europees. Potser allà, finalment, la UE decidirà anar tots a l'una i Merkel ja no podrà retreure als seus socis que deixin a Alemanya tot el pes de tirar endavant l'euro.
Anar al contingut