Imatge d'arxiu de la directora gerent de l'FMI, Christine Lagarde.
Imatge d'arxiu de la directora gerent de l'FMI, Christine Lagarde.
Washington

L'FMI recomana a Espanya que retalli els sous, augmenti l'IVA i intervingui les comunitats que no compleixin

El Fons Monetari Internacional ha estat contundent en les seves recomanacions a Espanya. En el seu informe, reclama que es retallin sous a funcionaris i s'augmenti l'IVA i els impostos especials. A més, vol que s'intervinguin les comunitats que es desviïn de l'objectiu de dèficit.

RedaccióActualitzat
El Fons Monetari Internacional ha recomanat a Espanya que retalli els sous dels funcionaris i augmenti l'IVA i els impostos especials de forma temporal per compensar la incertesa al voltant de les reduccions de despesa previstes. També ha reclamat al govern que elimini la deducció de compra d'habitatge i que acceleri les privatitzacions. Però no només això.

Que intervingui les comunitats que no compleixin

Pel que fa a les comunitats autònomes, l'informe demana al govern espanyol que les intervingui ràpidament si no ajusten la seva despesa i proposa a les autonomies que facin estalvi en despesa sanitària, tot i que també recomana a Madrid que estableixi un marc durador pel finançament de les comunitats.

Retallades en sous i augment en l'IVA

En l'anàlisi anual de l'economia espanyola corresponent a l'article quart de la institució, l'FMI assenyala que les reduccions de despesa estan previstes en les "àrees adequades", però alerta que "demanarà temps identificar-les, seran difícils d'implementar i els resultats són incerts". Per això indica que, per donar garanties que l'estalvi previst es materialitzarà,  "futures retallades en sous públics i augments en l'IVA o en impostos especials es podrien aprovar ara i cancel·lar-les quan els objectius estiguin assolits".

L'FMI diu que hi ha "marge considerable" per reduir els beneficis fiscals i augmentar els ingressos de la imposició indirecta per mitjà d'una ampliació de la base i d'una pujada i unificació dels tipus, especialment sobre l'IVA i els impostos especials, "mesures que s'haurien de prendre ara".

Així mateix, creu que la reducció de les cotitzacions a la Seguretat Social és "desitjable", però apunta que hauria d'estar condicionada a la reducció del dèficit, per exemple per sota del 3% del PIB.

Que s'elimini la deducció per compra d'habitatge i que no hi hagi més amnisties fiscals


D'altra banda, la institució dirigida per Christine Lagarde també suggereix que per suavitzar les projeccions de l'endeutament públic s'hauria de posar més èmfasi en les privatitzacions, i coincideix amb la Comissió Europea que la "reintroduïda deducció per habitatge s'hauria d'eliminar" .

"També és fonamental que les mesures ofereixin guanys permanents i no puntuals. Per exemple, no hi hauria d'haver més amnisties o augments transitoris de tipus", afegeix la institució, que suggereix que hauria de protegir la despesa en els més vulnerables.

Així, l'informe anual de l'FMI avala les reformes d'Espanya però diu que n'ha de tirar endavant moltes més. A banda de les ja mencionades, Europa també recomana a l'estat que impulsi el mercat de lloguer o que liberalitzi els horaris comercials a tot arreu del territori de la mateixa manera.

Bancs viables, rescatats i inviables

L'informe diu que el govern espanyol hauria de classificar els bancs en una llista a tres columnes on hi hagués: els bancs viables, els viables amb ajudes del govern i els inviables. A Bankia li demana que ràpidament comuniqui el seu calendari de reestructuració i que el govern anunciï un pla pels actius immobiliaris problemàtics. També afirma que el rescat del sistema financer espanyol de fins a 100.000 milions aprovat la setmana passada per l'Eurogrup, serà suficient i sostenible des del punt de vista del deute, fins i tot en el supòsit que s'arribessin a gastar tots els 100.000 milions.

El to de l'informe dóna a entendre que Madrid està fent les coses correctament –fins i tot felicita el govern de Rajoy pel rescat financer-. Però a més, el document pronostica que encara tot aniria millor si Europa anés cap a una unió bancària i fiscal.

Relaxar els objectius de dèficit

Segons l'FMI, Espanya difícilment podrà complir els objectius pressupostaris en els propers exercicis i ha demanat que Europa suavitzi els terminis per aconseguir la consolidació fiscal. "Un camí més suau seria apropiat durant un període d'extrema debilitat (...) per reduir el risc de crear un cercle viciós entre creixement i préstecs fallits, que també poden minar la confiança en els mercats, especialment si els objectius no s'assoleixen".

L'FMI ​​recorda que la desviació fiscal el 2011 "va soscavar la credibilitat d'Espanya per aconseguir la consolidació fiscal i va augmentar l'ajust fiscal necessari pel 2012". En aquest sentit, critica que l'impacte de la gran desviació es va veure agreujat per mantenir el missatge, fins gairebé a finals d'any, que el dèficit complia l'objectiu, i per la falta de dades actualitzades i fiables.

Per això, considera que, malgrat el "considerable esforç" de consolidació per aquest any, probablement "el molt ambiciós objectiu" de dèficit d'un 5,3% del PIB per al 2012 no s'aconsegueixi. En concret, creu que els ingressos podrien ser més febles del que s'esperava i el termini és curt, en part perquè el govern va retardar la presentació del pressupost. També avisa que l'ajust previst requereix canvis estructurals profunds en les regions.

D'altra banda, l'FMI assenyala que s'han de prendre més mesures per estabilitzar el deute públic i reduir-la amb el temps, perquè, atesa la falta de mesures detallades després del 2012, preveu que el dèficit sobrepassi significativament els objectius i caigui només gradualment al mitjà termini.

El rescat acordat pels líders europeus per a la banca espanyola permetrà completar "d'una vegada i per sempre" el sanejament del sector, segons l'FMI, que considera que fins i tot en el cas que s'utilitzi al complet el préstec europeu, l'impacte en el endeutament espanyol seria assumible. "Fins i tot si el cost arribés a assolir la totalitat dels 100.000 milions d'euros compromesos per l'Eurogrup, seguiria sent manejable des del punt de vista de la sostenibilitat del deute, sempre que es dugui a terme l'ajust fiscal previst".

Més transparència fiscal i pressupost plurianual

Finalment, l'FMI reclama que s'executi "plenament" la llei orgànica d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera; per exemple, advertint immediatament algunes regions i intervenir-hi ràpidament si no aconsegueixen respondre a temps, així com, malgrat els progressos dels últims mesos, implementar una "major transparència fiscal".

A més, veu necessari avançar cap a un marc pressupostari ple a mitjà termini amb sostres de despesa i mesures detallades que cobrissin almenys el 2013 i el 2014, juntament amb mesures que ajudaran a la consolidació regional, per exemple mitjançant la introducció d'estalvi en despesa sanitària.

En aquesta línia, torna a recomanar un "consell fiscal independent", que podria analitzar els pressupostos i proporcionar els seus suposats macroeconòmics clau, desenvolupar indicadors de compliment regionals comparatius i dur a terme revisions de despesa a nivell nacional dels programes més importants.
Anar al contingut