No és la primera vegada que Zapatero admet errors
José Luis Rodríguez Zapatero en una imatge d'arxiu (Foto: EFE)
Madrid

Zapatero admet que Espanya patiria menys si hagués estalviat més

L'expresident espanyol ha admès, en declaracions a la cadena Al-Jazeera, que Espanya patiria menys si hagués estalviat més en els últims anys. Diu que l'estat del benestar sobreviurà a la crisi i que s'evitarà una generació pèrdua.

RedaccióActualitzat
L'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero ha admès en una entrevista recollida per la cadena de televisió Al-Jazeera que Espanya hauria patit menys la crisi si en els darrers anys s'hagués "estalviat més" i també "si s'haguessin agafat menys préstecs de l'exterior".

L'excap de l'executiu ha valorat el creixement de l'economia espanyola durant dues dècades, si bé ha lamentat que s'invertís "més del que guanyàvem". Amb la crisi, ha indicat, la situació es va tornar "més greu" i "totes" les fonts de finançament a Espanya "es van tallar".

Per Zapatero, la crisi del deute que travessa Europa és "enorme", per la qual cosa ha apostat per "ser clars". Així, ha previst que les dificultats no se superaran "en dos anys". "Costarà temps superar la crisi, però el més important és mantenir al màxim la cohesió social", ha opinat. L'expresident pensa que la situació d'Espanya és "molt dolenta", tot i que es mostra convençut i confiat que tant l'economia de l'Estat com la d'Europa s'acabaran recuperant. En la mateixa línia, opina que l'estat del benestar "es mantindrà" per evitar "una generació perduda".

Per a això, s'ha mostrat partidari d'una "resposta coordinada" entre els membres de la Unió Europea i ha suggerit al Banc Central Europeu que compri deute sobirà per "allunyar" els especuladors dels mercats financers.

Europa és "més forta que la crisi"

En aquest sentit, Zapatero ha plantejat una rebaixa del tipus d'interès per "facilitar" la recuperació econòmica. "L'euro està travessant un moment molt complicat, és una crisi molt seriosa, però Europa és més forta que aquesta crisi", ha emfatitzat.

En el procés de construcció de la nova Europa, ha confiat l'exmandatari que els canvis "necessaris" es completin en "quatre o cinc anys". "Una aproximació a un Tresor únic europeu costarà molt, però en algun moment ha de néixer", ha dit. Finalment, Rodríguez Zapatero ha explicat que s'ha desvinculat de la vida política, tot i que ofereix la seva "humil" opinió en temes com la defensa de la llibertat o la lluita contra el canvi climàtic.
Anar al contingut