Pla de José Manuel Durao Barroso
Barroso adverteix a Grècia que vagi amb compte a l'hora de votar.
Brussel·les

Barroso anuncia al G-20 que a la tardor hi haurà una proposta d'unió bancària europea

El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, ha demanat al G-20 que doni suport a les mesures que plantejarà la UE per sortir de la crisi, com la unió bancària, sobre la qual hi haurà una proposta formal l'últim trimestre de l'any.

RedaccióActualitzat
Barroso, en nom de la UE, ha demanat al G-20 que doni suport a les mesures que plantejarà la UE per sortir de la crisi, com la unió bancària, sobre la qual hi haurà una proposta formal l'últim trimestre de l'any. Barroso ha dit també que la UE referma davant el G-20 "el compromís de salvaguardar l'estabilitat financera de la zona euro i la seva integritat". Al mateix temps, la UE demana als seus socis "que contribueixin a la solució, donant un fort impuls per reequilibrar l'economia mundial".

Brussel·les espera que de la reunió en surti un "pla per al creixement" amb compromisos de tots els països, incloent-hi els Estats Units, el Japó i la Xina.

Pel que fa al rescat bancari d'Espanya, els líders del G-20 esperen que Rajoy doni més detalls sobre com usarà aquest paquet de finançament europeu per recapitalitzar el seu sector financer, segons ha avançat el ministre de Finances de Mèxic, José Antonio Meade. L'objectiu és aclarir els dubtes que ha generat el rescat, i que ha portat a màxims la rendibilitat del deute espanyol i la prima de risc.

El segon punt més important de la cimera és la situació a Grècia. El president dels EUA, Barack Obama, ha considerat que la victòria de les forces europeistes a Grècia "és una perspectiva positiva" per a la formació d'un nou govern i també perquè aquest país "treballi de manera constructiva amb els seus socis internacionals" per continuar amb les reformes, ha dit Obama després de reunir-se amb el president mexicà, Felipe Calderón. Obama ha reiterat la seva preocupació per la "desacceleració" del creixement mundial, ha cridat a seguir treballant per estabilitzar el sistema financer i ha advocat per "evitar el proteccionisme".

Un altre punt important en l'ordre del dia de la cimera del G-20 és la reforma de l'arquitectura financera internacional. Els líders europeus al·legaran que "van per bon camí" per culminar tots els canvis el 2013 i demanaran a la resta de socis que també compleixin aquests compromisos.

Una tercera sessió de treball se centrarà en el desenvolupament, la seguretat alimentària i el desenvolupament verd. Els líders del G-20 debatran alhora sobre comerç, creació de llocs de treball i creixement.

La primera cimera de caps d'estat i de govern del G-20 es va fer a Washington al novembre del 2008, després de la fallida del banc nord-americà Lehman Brothers. Fins al 2010, els dirigents del G-20 es van reunir dues vegades l'any, i, des de l'any passat, les reunions s'organitzen anualment.

La cimera del 2013 estarà organitzada per Rússia a Sant Petersburg. Espanya és membre de ple dret del G-20, juntament amb l'Argentina, Austràlia, el Brasil, el Canadà, la Xina, França, Alemanya, Itàlia, l'Índia, Indonèsia, el Japó, Mèxic, la República de Corea, Rússia, l'Aràbia Saudita, Sud-àfrica, Turquia, el Regne Unit i els Estats Units.
Anar al contingut