Madrid

Espanya col·loca 3.039 milions en lletres però ha d'apujar l'interès a més del 5%

El Tresor ha col·locat 3.039 milions d'euros en lletres a dotze i divuit mesos, però s'ha vist obligada a apujar l'interès fins al 5,2% i el 5,35%, el més alt des del 2000.

RedaccióActualitzat
El Tresor Públic ha col·locat 3.039 milions d'euros, més del previst, en lletres a dotze i divuit mesos en la subhasta que ha fet aquest dimarts, la primera des de la rebaixa de la qualificació de l'agència Moody's i després, també, de les eleccions gregues. No obstant, Espanya s'ha vist obligada a apujar l'interès marginal fins al 5,2% i el 5,35%, el més alt des de l'any 2000.

L'estat espanyol esperava captar aquest dimarts entre 2.000 i 3.000 milions d'euros i finalment la demanda de les entitats ha superat els 8.000 milions d'euros. D'aquesta manera, ha tornat a passar, com és habitual en les emissions espanyoles, que la ràtio de cobertura o proporció entre la demanda i l'import finalment adjudicat ha estat molt elevada, de 2'6 vegades.

No obstant, Espanya ha hagut d'apujar l'interès a què ha adjudicat els seus bons segons l'equip d'estratègia de Self Banc, perquè el rescat europeu a la banca espanyola mina la confiança d'Espanya pel fet que les ajudes compten com a deute del país. Això, tal com ha assenyalat Rajoy al G-20, està minant la credibilitat que ofereix Espanya per fer front a les seves necessitats de finançament.

Tot plegat, l'endemà que el deute espanyol va patir el pitjor setge des del naixement de l'euro. La rendibilitat del bo a deu anys va arribar al 7,28%, i la prima de risc, als 589 punts.

El govern espanyol havia estat culpant Grècia de les tensions al mercat del deute, però ara s'ha quedat sense excuses. Però considera aquest càstig injustificat. El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha demanat al Banc Central Europeu que actuï, i el d'Economia, Luis de Guindos, es va mostrar convençut que "en els pròxims dies i setmanes" els mercats reconeixeran la solvència de l'estat espanyol.

També s'ha manifestat sobre aquest setge el president espanyol, Mariano Rajoy. Des de Mèxic, on està reunit el G-20, Rajoy ha admès que el rescat bancari anunciat per a Espanya no està ajudant a calmar els mercats.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut