Portada del diari britànic "The Daily Telegraph"
Els britànics "The Guardian" i "The Daily Telegraph" parlen d'un imminent rescat d'Espanya.
Londres

La premsa britànica parla d'un acord per rescatar Espanya i Itàlia amb 750.000 milions d'euros

El diari britànic "The Daily Telegraph" assegura que els líders del G-20 haurien enllestit un acord per rescatar Espanya i Itàlia. "The Guardian" diu que Merkel està a punt de tancar un acord per rescatar Espanya.

RedaccióActualitzat
Megarescat o rescat global per a Espanya i Itàlia. És el que haurien enllestit els líders del G-20 abans de tancar la cimera que han celebrat a Los Cabos, a Mèxic, segons publiquen a Londres els diaris "The Guardian" i "The Daily Telegraph".

Els rotatius britànics duen en portada les paraules "rescue" i "bailet out"; és a dir, rescat. Però ara no es tractaria d'un rescat a la banca, com el d'ara fa només 15 dies, sinó d'un rescat als dos estats més afectats de la Unió Europea per la crisi del deute sobirà i pel setge dels mercats. Per ajudar-los a sortir de l'atzucac la UE usaria 750.000 milions d'euros, una xifra que seria suficient per trencar l'espiral de desconfiança.

El diari britànic "The Daily Telegraph" assegura aquest dimecres que la cancellera alemanya, Angela Merkel, i la resta de líders europeus han rebut fortes pressions durant la trobada perquè prenguin mesures urgents per frenar la crisi de l'euro, després d'uns dies en què el deute espanyol ha arribat a màxims històrics. De fet, després de diverses reunions, fonts del G-20 han apuntat que Merkel podria permetre que el fons de rescat compri deute sobirà espanyol.

Però segons publica la premsa estrangera, el rescat no es farà entregant directament diners als estats, sinó que a través de dos fons europeus de nova creació. Així, la UE compraria deute sobirà en els mercats financers, una cosa que alguns assenyalen que podria passar aquest mateix cap de setmana. La notícia ha saltat en un moment en què el BCE fa catorze dies que no compra deute.

Precisament, en el comunicat final de la cimera del G-20, que ha acabat aquesta matinada a Mèxic, els líders europeus han acordat mesures per frenar la crisi del deute que donarien credibilitat a aquestes informacions sobre un possible rescat a Espanya i Itàlia.

Concretament, la UE ha anunciat la creació de dos fons de rescat, el Mecanisme d'Estabilitat, que entrarà en vigor l'1 de juliol, i el Fons de Facilitat Europea d'Estabilitat Financera. Els dos fons de rescat sumarien plegats 700.000 milions d'euros que servirien per comprar deute dels països que ho necessitin. Aquesta xifra coincideix amb aquests 750.000 milions d'euros que s'usarien per al rescat dels dos països, segons els diaris britànics.

Al final de la cimera del G-20, s'ha pogut veure un Obama optimista i convençut de les mesures que la UE està disposada a fer per salvar la crisi de la zona euro.

Mentre, Rajoy ha desmentit pressions per accelerar la petició de rescat dels bancs i el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, des de Madrid ha reiterat que "Espanya no ha estat rescatada perquè no ho necessita" i que l'Estat té el suport de les institucions europees, de l'FMI i del G-20 i ara "està en millors condicions per afrontar la crisi".

Anar al contingut