Brussel·les

La CE nega tenir cap pla de rescat per a Espanya i Itàlia: "Seria un paracetamol financer"

El portaveu econòmic de la Comissió Europea, Amadeu Altafaj, ha assegurat que "no hi ha hagut negociacions sobre això" durant la cimera del G-20 i en contra del que publiquen diversos diaris britànics. Afegeix que seria només un "paracetamol financer"

RedaccióActualitzat
La Comissió Europea (CE) ha negat que existeixi un pla per a la compra de deute espanyol i italià a través dels fons comunitaris de rescat, tal com aquest dimecres han publicat diversos diaris britànics. El megarescat o pla de rescat global per a Espanya i Itàlia anunciat per "The Guardian" i "The Daily Telegraph" ha estat desmentit pel portaveu econòmic de la CE, Amadeu Altafaj, que ha assegurat que "no hi ha hagut negociacions sobre això".

"Seria un paracetamol financer"

Brussel·les diu que la compra de deute espanyol seria un "paracetamol financer" que actuaria només temporalment i no resoldria les causes de la crisi. Amb aquesta explicació, l'executiu comunitari ha insistit que no hi ha hagut negociacions en les reunions del G-20 sobre l'ús del fons de rescat per intervenir en el mercat de bons.

Segons Altafaj, seria un "paracetamol financer" perquè, com aquest medicament, "podria alleujar la tensió, el dolor, el malestar, però no resol les causes que estan a la base dels problemes estructurals de l'economia italiana, espanyola o d'altres", ha dit el portaveu d'Assumptes Econòmics.

La recepta: austeritat

El portaveu ha insitit que el que cal són "esforços en la línia de la consolidació pressupostària" i, per tant, "fer reformes econòmiques que puguin reforçar la confiança a llarg termini en les economies sotmeses a més pressió dels mercats".

Cal recordar que fins ara
les normes de funcionament del fons de rescat de la UE recullen la compra de deute en el mercat secundari només si hi ha una sol·licitud formal de l'Estat membre interessat. A més, qualsevol intervenció en aquest sentit està subjecta a una avaluació prèvia del BCE i exigiria condicions de política econòmica.

"No tenim coneixements de cap pla. Que hi hagi discussions i idees em sembla normal. Estem parlant d'una cosa que existeix i que està prevista", ha insistit el portaveu, que ha dit que no té notícies que cap país estigui a punt de demanar aquest tipus d'intervenció.

No obstant, aquest dimecres, el primer ministre italià, Mario Monti, sí que ha demanat que el fons intervingui automàticament en el mercat secundari del deute quan la prima de risc dels països que estan fent reformes superi nivells alarmants.



VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut