Ple del Congrés dels Diputats.
El Congrés dels Diputats, en una imatge d'arxiu.
Madrid

El govern espanyol no convocarà aquest any el debat de política general

Fonts de l'executiu justifiquen la decisió perquè mai un president del govern espanyol s'ha sotmès a un debat d'aquest tipus el mateix any de la investidura.

RedaccióActualitzat
El govern espanyol no convocarà aquest any el debat de política general. Fonts de l'executiu justifiquen la decisió perquè cap president espanyol s'ha sotmès a aquest debat al Congrés el mateix any de la investidura.

La tradició d'aquests debats va arrencar amb Felipe González el 1983 i, des de llavors, només han deixat de fer-se set vegades, coincidint amb la convocatòria d'eleccions generals. Les excepcions a aquesta norma es van produir el 1989 i l'any passat, quan es van convocar eleccions anticipades. El debat de política general del 1989 es va fer al febrer. Com que Felipe González va avançar les eleccions a l'octubre —comicis que va tornar a guanyar amb majoria absoluta— no hi va haver debat fins 16 mesos després de la seva victòria, és a dir, ja el 1991.

Aquest calendari és pràcticament calcat a l'actual. L'any passat el govern de José Luis Rodríguez Zapatero va convocar el debat de política general al juny i després va anunciar l'avançament electoral al novembre, de manera que el debat d'investidura de Rajoy es va fer al desembre.

Tot i les demandes de l'oposició perquè el govern doni el màxim d'explicacions sobre la gestió de la crisi, el debat no es farà ni al juliol —com s'havia plantejat en un principi— ni tampoc passades les vacances d'estiu. D'aquesta manera, del rescat financer no se'n parlarà al Congrés fins que Rajoy doni explicacions del pròxim Consell Europeu a partir de la segona setmana de juliol.

Anar al contingut