Catalunya

L'euro per recepta entra en vigor la vigília de Sant Joan i "és aquí per quedar-se"

Des d'aquesta mitjanit, comprar un medicament amb recepta és un euro més car. És una taxa que només s'aplica a Catalunya per recaptar uns 100 milions d'euros. La Generalitat ja ha explicat que "és aquí per quedar-se".

RedaccióActualitzat
L'euro per recepta ja és aquí. La taxa que el govern de la Generalitat va decidir imposar fa mesos, dins de la llei d'acompanyament dels pressupostos, ha entrat en vigor la vigília de Sant Joan. Des de la mitjanit d'aquest dissabte, comprar un medicament amb recepta és un euro més car. El president de la Generalitat ha assegurat que la mesura "és aquí per quedar-se".

Les farmàcies de guàrdia, a més de les que habitualment obren les 24 hores del dia, han estat les primeres a estrenar la mesura. A alguns compradors el cost els ha agafat per sorpresa, tot i que molts ja sabien de què anava.

Quan toca pagar?

La taxa s'aplica a tots els fàrmacs que tinguin un preu superior a 1,67 euros. Hi ha un sostre, i això vol dir que pagarem com a màxim 61 euros a l'any, tot i que, com que entra en funcionament quan falten sis mesos per acabar l'any 2012, el màxim seran 36 euros. Això és el màxim, perquè, segons el Departament de Salut, cada català pagarà una mitjana de 13 euros l'any.

Qui no haurà de pagar l'euro seran les persones que cobren el PIRMI, el programa de renda mínima d'inserció, les que tenen pensions no contributives, els beneficiaris de la LISMI, la llei d'integració social dels minusvàlids, o del Fons d'Assistència Social. En total són unes 127.000 persones.

La intenció del departament és, per una banda, obtenir recursos, i per l'altra, desincentivar la compra de medicaments que després no s'utilitzen. La Generalitat calcula que podrà ingressar uns 100 milions d'euros anuals amb la mesura, un ingrés que, segons les autoritats sanitàries, servirà per augmentar els recursos del pressupost de salut.

I com es controla?

Tota la informació sobre qui ha de pagar, i fins quan, la rebran les farmàcies automàticament a través d'un programa informàtic. I la conselleria s'ha compromès a revisar mes a mes els casos que puguin crear dubtes. El sector farmacèutic ha criticat que s'hagi convertit els farmacèutics en recaptadors d'un impost impopular.

Els últims dies, a les farmàcies han notat que moltes persones anticipaven la compra de medicaments per estalviar-se l'euro. El sistema informàtic de les farmàcies s'ha col·lapsat. De fet, des del mes de maig la venda a les farmàcies ha augmentat un 20%.

I si no pago?

En la mateixa línia que el conseller de Salut, Boi Ruiz, en declaracions a "Els matins", de TV3, el president del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, Jordi de Dalmases, ha explicat què faran quan algun client es negui a pagar l'euro per recepta: "El que demanarem per a aquell ciutadà que no vulgui pagar la taxa, serà que ompli un paper, que ens adjunti una fotocòpia del DNI i nosaltres no la cobrarem, i aquesta documentació la donarem a l'administració". En aquesta carta s'informarà al ciutadà que incompleix la reglamentació i que se li aplicarà el procediment per al cobrament de la taxa. "No podem permetre que aquell que no diu res i paga l'euro tingui una diferència respecte a aquell que manifesta que no vol pagar. Si l'hem de pagar, l'hem de pagar tots", ha sentenciat Dalmases.

De tota manera, en el document que el consell dels col·legis de farmacèutics de Catalunya ha fet arribar en format PDF a les farmàcies i que porta per títol "Procediment de dispensació adaptat per al cobrament de la taxa de la Generalitat de Catalunya", en l'apartat "Procediments" i en el subapartat "Obligatorietat de la dispensació" diu: "Hem demanat al Catsalut una instrucció on es manifesti de forma clara que el farmacèutic no té cap obligació de dispensar el producte prescrit en la recepta subjecta a taxa en cas que l'usuari no aboni la taxa corresponent. Esperem, ha dit el president dels farmacèutics catalans, poder enviar aquest document a totes les farmàcies la setmana que ve".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut