Roma

Alemanya, França, Itàlia i Espanya acorden mobilitzar 130.000 milions d'euros per fomentar el creixement

Els líders de les quatre primeres economies de la zona euro, Angela Merkel, François Hollande, Mario Monti i Mariano Rajoy, acorden mobilitzar 130.000 milions d'euros per estimular el creixement. Les quatre potències han acordat portar aquesta mesura al Consell Europeu que se celebrarà la setmana que ve a Brussel·les.

RedaccióActualitzat
Els líders de les quatre primeres economies de la zona euro -Alemanya, França, Itàlia i Espanya- han anunciat que la Unió Europea destinarà l'1% del PIB de la zona, al voltant de 130.000 milions d'euros, a un paquet de mesures per estimular el creixement. Reunits a Roma, Angela Merkel, François Hollande, Mario Monti i Mariano Rajoy han acordat portar aquest paquet d'ajuda a la cimera de l'eurozona que se celebrarà la setmana vinent a Brussel·les.

El cap del govern italià ha estat l'encarregat de fer l'anunci al final de la trobada. "En el proper Consell Europeu proposarem mesures per rellançar l'economia, amb inversions, una aposta pel foment de l'ocupació i l'increment de la competència a Europa", ha dit Mario Monti, que ha subratllat que el que s'ha "fet fins ara no és suficient" i ha assenyalat la importància d'avançar en el camí del creixement i la creació d'ocupació.

El president francès, François Hollande, ha instat a utilitzar els mecanismes que hi ha a la Unió Europea per tal de donar "confiança" als mercats i lluitar contra l'especulació. Per Hollande, el pla per impulsar el creixement és un "bon objectiu" amb el qual es pretén "donar un senyal de cohesió, coherència, estabilitat i solidaritat". El president francès ha destacat que "som les quatre principals economies de la zona euro, sense treure'ls res als altres països i al que puguin decidir, però nosaltres hem afirmat uns objectius comuns".

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha afirmat que en la cimera dels quatre líders "hi ha hagut una aposta per la irreversibilitat de l'euro, que és el projecte més important que hem posat en marxa els europeus". El president espanyol també ha destacat que les quatre principals economies de l'eurozona han coincidit que cal posar en marxa "tots els mecanismes que siguin necessaris" per aconseguir l'estabilitat financera europea. Rajoy també ha subratllat que hi ha una voluntat comuna per avançar cap a una més gran integració bancària, econòmica, fiscal i política de l'eurozona.

Per la seva banda, la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha afirmat que estan "fent-ho tot per lluitar per aquest euro i fer-lo capaç d'afrontar els propers deu anys. Alguns països han fet moltes reformes i hem aconseguit instruments de solidesa i solidaritat". La cancellera alemanya, fins ara principal defensora de l'austeritat, ha apuntat que "la qüestió del creixement i l'ocupació ha d'abordar-se més enèrgicament, despre's que ens hem ocupat del pacte fiscal". És per això que, de cara al proper Consell Europeu, "és necessari oferir senyals clars" i ha apuntat que invertir l'1% del PIB en creixement "és el que Europa necessita".

Els quatre líders també han coincidit en la introducció d'una taxa sobre les transaccions financeres a Europa, a més d'un increment de la cooperació en matèria política en els països de la moneda única.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut