Cabré ha guanyat el Crexells amb la novel·la "Jo confesso". (Foto: ACN)
Cabré ha guanyat el Crexells amb la novel·la "Jo confesso". (Foto: ACN)
Barcelona

Jaume Cabré guanya el premi Crexells per la novel·la "Jo confesso"

La novel·la de Jaume Cabré supera "L'últim dia abans de demà", d'Eduard Márquez, i "Primavera, estiu, etcètera", de Marta Rojals.

RedaccióActualitzat
"Jo confesso" continua col·leccionant guardons. La novel·la de Jaume Cabré ha guanyat el XLI Premi Crexells de novel·la catalana, concedit per l'Ateneu Barcelonès, superant "L'últim dia abans de demà", d'Eduard Márquez, i "Primavera, estiu, etcètera", de Marta Rojals.

El jurat del Crexells va seleccionar "Jo confesso", "L'últim dia abans de demà" i "Primavera, estiu, etcètera" com les millors novel·les catalanes publicades el 2011 i durant quatre mesos s'ha dut a terme un programa amb conferències, debats i col·loquis per donar-les a conèixer. Els socis de l'Ateneu i els usuaris de les Biblioteques de Barcelona han pogut votar entre l'1 i el 15 de juny.

A més de vendre 60.000 exemplars en català, 30.000 en castellà i 20.000 -en només un mes- en alemany, "Jo confesso" ja ha guanyat aquest any el premi de la Crítica, el Crítica Serra d'Or i el Narrativa Maria Àngels Anglada. Cabré, que ja va guanyar el Crexells l'any 1991 amb "Senyoria", ha recordat que va ser justament a l'Ateneu on va presentar la novel·la l'1 de setembre passat, un fet que creu que té "molt de simbòlic".

L'editor Josep Lluch ha dit que "no hi ha cap novel·la en català els últims anys" que hagi tingut l'acollida a Espanya que ha tingut "Jo confesso" i ha avançat que hi ha previstes traduccions a l'italià, holandès, francès, polonès, hongarès, danès, noruec i portuguès.

Dotat amb 6.000 euros i una obra de l'artista plàstic Antoni Llena, el premi s'ha lliurat en una festa celebrada al jardí de l'Ateneu, en la qual s'ha homenatjat a l'escriptor Emili Teixidor, guanyador del Crexells el 2003 per "Pa negre".

Anar al contingut