El Caire

L'islamista Mohamed Mursi guanya les presidencials egípcies de diumenge passat

La victòria del candidat dels Germans Musulmans en les eleccions de diumenge passat ha estat rebuda amb un esclat d'alegria a la plaça Tahrir, epicentre de la protesta que va fer caure Hosni Mubarak fa un any i mig.

PortadaActualitzat
Egipte ja té successor de Hosni Mubarak. El candidat dels Germans Musulmans, Mohamed Mursi, serà el primer president civil del país en 60 anys després de proclamar-se guanyador en les presidencials de diumenge passat. Unes eleccions que van acabar amb denúncies d'irregularitats.

Mursi ha tret més de 13 milions de vots (51,73%), mentre que el candidat oficialista, Ahmed Shafiq, n'hauria aconseguit una mica més de 12 milions (48,27%). La participació va ser de poc més del 51%.

El comitè electoral egipci ho ha anunciat després d'una llarga roda de premsa en què ha reconegut pressions externes en la seva feina. De fet, l'anunci s'ha anat ajornant des de dijous, quan estava previst que es coneguessin els resultats.

Els seguidors dels Germans Musulmans creien que tot plegat era una estratègia de la Junta Militar, que dirigeix Egipte des de la caiguda de Mubarak, per perpetuar-se en el poder.

Eufòria i incertesa

La victòria dels islamistes ha estat rebuda amb un esclat d'alegria a la plaça Tahrir, epicentre de la protesta que va fer caure Hosni Mubarak fa un any i mig. Desenes de milers de persones inunden aquest simbòlic punt del Caire, així com també altres places del país, per celebrar aquesta nova era.

El resultat, però, ha estat molt ajustat i deixa el país dividit. De fet, no satisfà tothom, entre altres, els pioners i promotors de la revolta egípcia, que no eren precisament islamistes.

Els partidaris de l'altre candidat, l'exgeneral Ahmed Shafiq, han mostrat el seu rebuig als resultats amb crits de "Felicitats, Amèrica" i "Egipte s'ha venut als Estats Units". Creuen que l'islamista Mohamed Mursi és el candidat de la Casa Blanca, la qual diuen, hauria pressionat l'exèrcit per acceptar-lo.

El egipcis també estan expectants per veure què passarà ara amb els militars, que no només han controlat el país políticament -primer va tornar a assumir el poder lesgilatiu i després van limitar els poders del president, sinó que el controlen econòmicament.

La Junta Militar, que ja ha felicitat el guanyador, ha manifestat en reiterades ocasions que traspassarà el poder executiu al nou president abans del 30 de juny.

S'obre una nova etapa

Els Germans Musulmans, l'organització islàmica més nombrosa del món, hereta el poder de mans de l'home que durant anys els va impedir comparèixer al comicis com a partit, el derrocat Hosni Mubarak, ara agonitzant en un hospital després de ser condemnat a cadena perpètua.

A través d'un missatge de Twitter, l'organització ha explicat que el nou president ja ha començat les converses per formar el seu equip presidencial i un nou executiu que "realment representi Egipte després de la revolució". També ha dit que Mursi ha renunciat poc després de conèixer la seva victòria a la militància als Germans Musulmans, tal com va prometre que faria si guanyava.

Mursi, de 60 anys, ha anunciat que la seva política es desenvoluparà en el marc d'"una referència islàmica moderada", per tornar l'"estabilitat, la justícia i la prosperitat al país" després d'un any de caos.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut