Bilbao

Detingut un presumpte membre del comando que va matar Carrasco i Uría amb un altre suposat etarra

Ugaitz Errazkin Telleria, considerat cap de l'aparell de logística operativa de la banda, va fugir al març del 2009, quan es va desarticular el "comando Asti", responsable dels assassinats del regidor de Mondragón Isaías Carrasco, mort a trets el 2007, i de l'empresari Iñaki Uría el 2008. També hauria estat detingut José Javier Oses Carrasco.

RedaccióActualitzat
Agents de la Gendarmeria francesa, en col·laboració amb la Guàrdia Civil, han detingut dos presumptes membres de la banda terrorista ETA a la població d'Albi, al nord-est de Tolosa de Llenguadoc. Un dels detinguts podria ser Ugaitz Errazkin Telleria, considerat cap de l'aparell de logística operativa de la banda i un dels etarres més buscats. Tots dos anaven armats en el moment de la detenció.

Errazkin, nascut a Baiona, va fugir al març del 2009, quan es va desarticular el "comando Asti", responsable dels assassinats del regidor de Mondragón Isaías Carrasco, mort a trets el 2007, quan sortia de casa seva, i de l'empresari Iñaki Uría al desembre del 2008. Des de llavors hi havia contra ell una ordre de cerca i captura internacional.

També  se li atribueix haver participat en un atemptat amb cotxe bomba a la Universitat de Pamplona, un altre contra la seu de l'empresa constructora Amenábar, a Zarautz, un altre contra un jutjat de Tolosa, i la col·locació d'un artefacte a la Casa del Poble de Lazako. A més, hauria intentat atemptat contra l'Ertzaintza amb la col·locació de bombes trampa en un repetidor a Hernani, al gener del 2009.

Pel que fa a l'altre detingut, seria José Javier Oses Carrasco, nascut a Pamplona i que va fugir a finals del 2010, després de sortir en llibertat provisional. Havia estat detingut el 2007 relacionat amb una quarantena d'actes de la "kale borroka" i se'l vincula a Segi, organització juvenil que ha anunciat fa poc la dissolució.

Les detencions d'aquests presumptes etarres són les primeres des de la de Lander Fernández Arrinda a Itàlia, el 13 de juny passat. En aquell moment, el ministre de l'Interior ja va avisar que es farien més arrestos en països europeus. De fet, des de l'anunci del cessament de la violència, s'ha detingut 18 presumptes membres de la banda, 13 dels quals a França.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut