La pols sahariana envaeix Catalunya

Ja ha arribat a Catalunya pols en suspensió procedent del cor del Sàhara, després de travessar tota la península Ibèrica. Ha entrat per les Terres de l'Ebre i Ponent i va avançant cap a la resta del país.

Néstor GómezActualitzat
Ja ha arribat a Catalunya pols en suspensió procedent del cor del Sàhara, després de travessar tota la península Ibèrica. Ha entrat per les Terres de l'Ebre i Ponent i va avançant cap a la resta del país.

Us presentem dues imatges del satèl·lit Meteosat, però tractades de manera diferent:
- La imatge de l'esquerra és una imatge visible de dimarts, dia 26; capta el que veuria l'ull humà des del satèl·lit. S'hi observa la boira enganxada a la costa del Cantàbric, el cel serè al centre peninsular i núvols alts i mitjans a la meitat sud peninsular.
- La imatge de la dreta és una imatge tractada, és a dir, manipulada a partir de la suma dels canals en què emet el Meteosat per poder veure-hi aspectes poc identificables. Aquesta imatge funciona molt bé per a les boires nocturnes, però també per veure la pols en suspensió.

Imatge Meteosat de dimecres, 27 de juny, a les 8.00 hores



Imatge Meteosat de dimarts, 26 de juny, a les 8.00 hores
Si les mirem totes dues, més o menys hi veiem els mateixos núvols, tot i que amb un aspecte diferent. Tota la franja de color fúcsia és pols en suspensió arrossegada per aquesta onada densa de calor sahariana.
Dimarts, 26 de juny: a la imatge acolorida de la dreta trobem la franja fúcsia, pols en suspensió, que s'estén del nord de Portugal cap a Madrid i arriba a Múrcia, invisible en el cas de l'esquerra.
Dimecres, 27 de juny: la pols en suspensió ja entra a Lleida i Tarragona, a la imatge de la dreta. La zona amb més concentració de pols es troba a la vall de l'Ebre i especialment al País Basc.

La conseqüència de la pols en suspensió es veu en el color del cel. Si recordem el color del cel d'ahir o de primera hora d'avui, era blau, potser una mica blanquinós, però amb un bon predomini del blau. En canvi, ara el cel és blanquinós, amb mala visibilitat a llarga distància. L'horitzó serà del mateix color que el cel. Malgrat això, fa molt de sol.

Aquesta situació d'aire amb pols i mala visibilitat es mantindrà durant tot el període de l'onada de calor a Catalunya, a l'espera que tard o d'hora arribin vents i netegin l'atmosfera.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut