Una factura de la llum
El peatge progressiu s'aplicarà a partir de 3 quilowatts de potència
Madrid

Soria confirma que el rebut de la llum tornarà a pujar al juliol entre un 4% i un 5%

El ministre ha fet l'anunci de l'augment de la llum al Congrés l'endemà que la subhasta d'electricitat que fan trimestralment les comercialitzadores per fixar part del preu del rebut de la llum es va tancar amb una pujada del 9,55%.

RedaccióActualitzat
El rebut de la llum tornarà a pujar el mes de juliol i ho farà entre un 4 i un 5%, segons ha confirmat el titular d'Indústria, Energia i Turisme del govern espanyol, José Manuel Soria. Així ho ha anunciat el ministre al Congrés l'endemà que la subhasta d'electricitat que fan trimestralment les comercialitzadores per fixar part del preu del rebut de la llum es va tancar amb una pujada del 9,55%. Soria ha explicat que la despesa de la llum es reparteix a parts iguals entre les "despeses regulades", conegudes com a "peatge" i que cobreixen costos com el transport, la distribució o la inversió en energies renovables, i les despeses que vénen determinades per les subhastes trimestrals d'energia.

El ministre ha assegurat també que només es podria evitar apujar la factura de la llum si es disminuïssin els peatges en la mateixa quantitat. En aquest sentit, ha dit que no es poden rebaixar perquè això agreujaria el dèficit de tarifa, que previsiblement determina el mercat.

Els resultats de la subhasta han de ser validats per la Comissió Nacional de l'Energia, però la decisió final de l'increment de la tarifa elèctrica correspon al govern central.

El Tribunal Suprem ha emès diferents sentències rebutjant que els peatges d'accés es fixin en funció del cost de l'energia i ha obligat a revisar les decisions adoptades en trimestres anteriors. No incrementar els peatges ha estat una de les causes que han fet augmentar el dèficit de la tarifa, que supera els 24.000 milions d'euros i que el govern assenyala com el principal problema del sector. L'objetiu per a aquest any és que el dèficit tarifari se situï en els 1.500 milions i deixi de generar-se el 2013.







Anar al contingut