Falset

Controlat l'incendi del Priorat després de cremar 120 hectàrees

Cinquanta dotacions terrestres i catorze mitjans aeris encara treballen per extingir l'incendi de la serra del Montsant, un incendi que ja ha afectat entre 150 i 200 hectàrees. De moment, i per precaució, s'han desallotjat tres masies i s'ha tallat la circulació a diverses vies. El Servei Meteorològic confirma que la causa del foc va ser un llamp.

RedaccióActualitzat
Finalment ja està controlat l'incendi declarat dimecres al municipi de Cabacés, al Priorat. Quinze dotacions terrestres i tres mitjans aeris encara treballen en l'extinció del foc, que ha deixat un balanç provisional de 120 hectàrees cremades. Al llarg d'aquest divendres, els Bombers han anat rematant els punts calents que quedaven en l'incendi, ja que el perímetre del foc no ha crescut en cap moment del dia.

El foc ha afectat els termes municipals de Cabacés, la Vilella Alta i la Morera de Montsant, especialment un dels fronts, que era molt proper a Cabacés. Es tracta d'una zona de la serra de Montsant, coneguda com la Punta de la Canaleta. La zona més complicada és a la serra de Cantallops, just sobre el municipi de Cabacés, on la zona que crema no es va aconseguir envoltar fins a l'última hora de la tarda de dijous.

Dimecres a la nit es van declarar dos incendis al municipi de Cabacés, al Priorat. Un es va controlar molt aviat i només va afectar una hectàrea, però l'altre no va entrar en fase de control fins al dijous al vespre, després de cremar durant bona part del dia. Segons els bombers, el foc ha afectat un perímetre d'entre 150 i 200 hectàrees de vegetació forestal. Un total de 25 dotacions de bombers hi han treballat a la nit, a les quals s'han incorporat de dia 25 dotacions terrestres més i 14 mitjans aeris, que treballen per tenir el foc controlat com més aviat millor.

El conseller d'Interior, Felip Puig, desplaçat al lloc de l'incendi, va confirmar dijous al vespre que ja havia entrat en fase de control. El principal condicionant a què s'han enfrontat els bombers ha estat la meteorologia, especialment el vent. Puig ha dit que el vent, sumat a la sequera dels últims mesos, l'onada de calor i les baixes humitats, conforma el que ha qualificat de "còctel complicat".

Desallotjaments i afectacions de trànsit

Per precaució s'han evacuat tres masies i sis persones, i s'han tallat les carreteres T-702, a la Morera de Montsant, la T-710, a la Vilella Baixa, i la T-713, a la Bisbal de Falset. El cos d'Agents Rurals també ha tancat l'accés al massís de Montsant per facilitar les feines d'extinció. Les sis persones desallotjades dimecres de moment no tornaran per ara a casa seva i s'han donat instruccions als veïns de Cabacés per si el fum arriba al municipi. Si passés, caldria que la població es confinés, tanqués portes i finestres i retirés la roba estesa. A més, setze persones (onze nens i cinc monitors) d'un grup escolta que havia acampat a Santa Magdalena, també han estat desallotjades i seran traslladades a Ulldemolins. Cap ha resultat ferida.

Provocat per un llamp

La causa de l'incendi ha estat un llamp provocat per una tempesta seca. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) opera un sistema de detecció de llamps que permet localitzar amb precisió els llamps que cauen a Catalunya. Aquesta eina, combinada amb la Xarxa de Radars Meteorològics de Catalunya, és molt útil per localitzar llamps "secs", que cauen en zones on la tempesta deixa molt poca o gens de precipitació. Aquests llamps poden ser l'origen d'incendis forestals, com ha passat en el cas del Priorat, segons ha confirmat l'SMC i el conseller d'Interior, Felip Puig.

En referència als incendis del Priorat iniciats ahir al vespre, el Servei Meteorològic de Catalunya va detectar cinc llamps a la comarca, entre les 20.45 i les 21.30, als municipis de la Bisbal de Falset, Cabacés i Margalef. Amb aquestes dades extretes de la Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques es pot afirmar que l'incendi ha estat causat per un llamp.


Share photos on twitter with Twitpic


L'altre incendi, a peu de la carretera T-702, a la Bisbal de Falset, ha quedat controlat ràpidament
i només ha cremat una hectàrea.

Activat el pla Infocat per incendi


Protecció Civil ha activat en fase d'alerta el pla Infocat per incendi i els municipis de la Morera de Montsant i Cabacés han activat el seu plans d'actuació municipal (PAM) per incendis forestals.

El risc d'incendi, per l'onada de calor i la sequera a Catalunya, afecta un total de 18 comarques: Alt Empordà, Anoia, Solsonès, Alt Camp, Baix Camp, Baix Penedès, Conca de Barberà, Priorat, Alt Penedès, Pallars Jussà, Garrigues, Segarra, Segrià, Noguera, Urgell, Baix Ebre, Ribera d'Ebre i Terra Alta.

Protecció Civil ha demanat extremar les precaucions i la vigilància a les zones forestals a causa de les altes temperatures fins al cap de setmana.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut