Barcelona

Rigau estudia que només comencin P-3 els nens que al setembre ja tinguin tres anys

La Conselleria d'Ensenyament ha encarregat un estudi per determinar si el fet que alguns alumnes comencin l'escolarització amb els tres anys fets i d'altres, en canvi, quan encara en tenen dos afecta els resultats de Primària. És una de les mesures que s'analitza per combatre el fracàs escolar, però la Generalitat no té competències per fer el canvi.

RedaccióActualitzat
El Departament d'Ensenyament es planteja la possibilitat de canviar l'edat d'escolarització dels alumnes de P-3, de manera que només comencin el curs els que al setembre ja tinguin tres anys. És una de les mesures que analitza per combatre el fracàs escolar, i de moment només està en fase d'estudi. Actualment, l'entrada a l'escolarització és als tres anys complerts entre gener i desembre.

Segons ha explicat la consellera Irene Rigau, el Consell Superior d'Avaluació de Catalunya, la inspecció i la Universitat Autònoma de Barcelona estan elaborant un estudi per determinar si el fet que alguns alumnes comencin l'escolarització amb els tres anys fets i d'altres, en canvi, quan encara en tenen dos afecta els resultats de Primària.

Rigau ha defensat que no tenen la mateixa maduresa els nens que compleixen els tres anys al gener que els que comencen el curs, al setembre, amb dos anys llargs. Al seu parer, aquesta diferència pot incidir en el seu rendiment durant els primers anys d'escolarització, ja que és l'etapa en què s'inicien les competències de lectura i escriptura. "Aquesta edat és molt primerenca per ser tan rígids, per la qual cosa cal veure si ens podem adaptar a la seva maduresa i si això significaria millores", ha dit Rigau.

De totes maneres, Rigau ha explicat que Catalunya no té competències per fer aquest canvi i que l'objectiu de la seva Conselleria és remetre al Ministeri d'Educació les conclusions de l'informe, que es preveu que estarà enllestit a finals d'aquest any.

Catalunya no podrà complir els objectius de reducció de l'abandonament escolar

La consellera d'Ensenyament ha fet aquest anunci durant la presentació del pla de xoc per a la reducció del fracàs escolar a Catalunya, que té per objectiu millorar el nivell competencial i de rendiment acadèmic dels alumnes de Primària i Secundària i reduir la taxa d'abandonament escolar. En aquest context, Irene Rigau ha explicat que Catalunya no podrà complir els objectius de la UE per a l'any 2020 de reduir al 10% la taxa d'abandonament escolar prematur després dels estudis obligatoris. Catalunya, ha explicat, parteix d'una taxa d'abandonament escolar del 26% i, per tant, ha dit, "hem de ser realistes" i admetre que no podrem assolir el 10% en el termini previst. Rigau, però, espera reduir fins a 11 punts aquesta taxa.

Una reducció de la taxa que s'ha d'aconseguir gràcies a un pla de xoc que no compta amb una partida econòmica específica, però preveu diverses mesures que passen per la posada en marxa del Suport Escolar Personalitzat o un pla d'impuls a la lectura.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut