Barcelona

Els problemes informàtics obliguen el govern a cobrar amb un mes de retard el copagament farmacèutic

El govern català no cobrarà durant el mes de juliol el copagament dels medicaments, que entra en vigor diumenge, dia 1, i ho farà un mes tard. En vista que el sistema informàtic no està llest per comprovar si els usuaris arriben al màxim estipulat segons la renda, no es cobrarà fins al mes d'agost el deute anterior. El govern de Madrid havia ordenat que es cobrés i més tard ja seria reemborsat.

TV3Actualitzat
Aquest diumenge entra en vigor el nou copagament dels medicaments en funció de la renda dels ciutadans ideat pel govern espanyol i que comporta que, per primera vegada, els jubilats hauran de pagar el 10% del cost dels medicaments. Ara bé, davant els diversos problemes informàtics que hi ha, s'han triat solucions diferents a Catalunya i a la resta de l'Estat.

Mentre que el ministeri tira pel dret i resol que els jubilats avancin els diners, la Generalitat farà justament el contrari.

El principal problema a hores d'ara és que els ordinadors no poden alertar els farmacèutics que el pensionista ja ha pagat el màxim previst aquell mes: 8, 18 o 60 euros mensuals, segons la seva renda. Davant d'aquest problema, el ministeri tira pel dret i resol que els jubilats avancin els diners il·limitadament i que en el termini de 3 a 6 mesos se'ls torni el que hagin pagat de més.

A Catalunya, en canvi, la Generalitat farà justament el contrari. Durant el juliol, els pensionistes no pagaran res pels medicaments. Però, a l'agost, el farmacèutic els cobrarà el que haurien d'haver pagat al juliol. I pagaran, com a màxim, el límit que els correspongui en funció de la renda. És a dir, que es pagarà amb un mes de retard fins que el sistema informàtic estigui ben implantat i pugui avisar a l'instant del que ha de pagar cadascú.

Franges de copagamen
t

A partir de l'agost, doncs, els pensionistes, que ara només paguen l'euro per recepta, pagaran el 10% del preu dels medicaments, fins a un màxim de 8 euros mensuals els que tinguin rendes inferiors als 18.000 euros anuals.

Els que superin aquesta xifra també en pagaran el 10%, però amb un límit de 18 euros mensuals.

Els pensionistes amb rendes de més de 100.000 euros anuals hauran de pagar el 60% dels medicaments, amb un màxim de 60 euros mensuals.

Pel que fa als treballadors, que fins ara pagaven el 40% dels fàrmacs, ara en pagaran fins al 50 i el 60%, depenent de si tenen rendes inferiors o superiors als 18.000 euros o si superen els 100.000 euros anuals.

Queden exemptes de pagament les persones que cobren pensions no contributives o rendes d'integració social, parats que han deixat de cobrar el subsidi, persones amb síndrome tòxica i les que segueixen tractaments derivats d'accidents i malalties laborals.

L'euro per medicament s'haurà de pagar igualment, al marge d'aquest nou copagament.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut