Barcelona

La matrícula universitària s'encareix un 67% per al 40% dels alumnes

A partir d'aquest curs es pagarà en funció de la renda familiar. Per a tres de cada deu estudiants la matrícula no s'encarirà, i per a dos de cada deu, en canvi, l'increment serà del 50%. De mitjana, les taxes universitàries s'apugen un 37%.

RedaccióActualitzat
La Generalitat ha anunciat finalment l'augment de les matrícules a les universitats públiques, que per primera vegada es decidirà en funció de la renda familiar. Els de les rendes més altes pagaran un 67% més, i els de les rendes més baixes no tindran cap increment. De mitjana, la matrícula s'encareix un 37%.

Quatre de cada deu estudiants estaran en el grup de les rendes més altes. Això vol dir que pagaran el màxim permès pel ministeri, és a dir, el 25% del que es calcula que costa cada curs universitari per alumne. Per a tres de cada deu la matrícula no s'encarirà, i continuaran pagant el 15% del cost de la plaça universitària, el mínim que estipula el ministeri. I per a un de cada deu les taxes s'apujaran un 5%. Per a dos de cada deu, en canvi, l'encariment serà del 50%.

Per exemple, un alumne de Biologia que pertanyi a una família de quatre membres pagarà 2.146 euros si n'ingressa més de 45.000 a l'any. En canvi, si la mateixa família té uns ingressos inferiors a 40.000 euros, pagaria el mateix que fins ara, és a dir, 1.287 euros.

Mantenir la qualitat en un moment de crisi

Segons el secretari general d'Universitats, Antoni Castellà, que ha justificat l'augment de les taxes per poder "mantenir la qualitat" en un moment de crisi econòmica, s'ha considerat aquest sistema "més just" que una pujada homogènia per a tots els alumnes. Castellà creu que, a la llarga, el sistema serà imitat per altres comunitats, però el cert és que algunes ja han anunciat que pràcticament no tocaran les taxes. Les que encara no s'han definit ho hauran de fer els pròxims dies.

El 25%, per a beques

Una quarta part del que s'ingressi amb aquest increment de taxes anirà destinat a beques. Això permetrà, juntament amb el que aporta el ministeri, que aquest curs no augmenta la dotació per a ajuts, que un 15% dels estudiants no hagin de pagar res per matricular-se.

La pròxima matriculació universitària, que es farà al juliol, ja inclourà el nou sistema i tots els estudiants hauran d'obtenir via internet un certificat de l'Agaur, l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca, que creuarà les dades de l'estudiant amb la renda que consti a Hisenda l'any 2011.

La intenció de la Generalitat és congelar aquests nous preus durant quatre anys. En el cas que a algun estudiant li canviï sobtadament la situació econòmica, se li adaptarà el preu durant aquell any.

Un cop presentada la proposta, els estudiants hi han manifestat un rebuig frontal. La consideren un nou atac al dret a l'educació i auguren un curs molt mogut. Per contra, els rectors de les universitats públiques no s'oposen a augmentar les taxes.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut