Cortes de Pallars

Els incendis de Cortes de Pallars i Andilla han cremat gairebé 50.000 hectàrees

El govern valencià informa finalment que l'incendi de Cortes de Pallars ha cremat més de 28.000 hectàrees i el d'Andilla, gairebé 20.000.

El foc de Cortes de Pallars, el més greu fins ara al País Valencià, ja no té flama. El d'Andilla encara està actiu i els bombers treballen pendents dels canvis del vent.

Els ministres d'Agricultura i Defensa han visitat la zona i prometen coordinar-se amb la Generalitat Valenciana per donar ajudes per tornar a la normalitat.

RedaccióActualitzat
La Generalitat Valenciana ha confirmat que els incendis de Cortes de Pallars i Andilla han cremat gairebé 50.000 hectàrees, com ja apuntaven algunes estimacions no oficials. Més de 1.800 efectius i 41 mitjans aeris estan mobilitzats contra les flames, que han devorat una superfície equivalent a la de tot el Baix Llobregat.

El conseller de Governació, Serafín Castellano, ha explicat que, segons les primeres avaluacions, el foc de Cortes de Pallars ha cremat 28.643 hectàrees, de les quals la major part són de matolls i unes 5.000 hectàrees, de bosc. Aquestes xifres el converteixen en el pitjor incendi dels últims 20 anys al País Valencià i un dels més greus de tot Espanya.

El foc, que va començar dijous, està controlat, ja no hi ha flama i, per tant, el govern valencià és optimista de cara a les tasques d'extinció.

A Andilla les flames han devorat 19.940 hectàrees, la immensa majoria de bosc. En aquest cas, la bona evolució de les tasques d'extinció durant el matí s'ha complicat amb l'arribada de la tarda, pel vent de ponent. El foc, que crema des de divendres, encara té "alguns punts inestables", segons el conseller de Governació. A més, el vent ha canviat de direcció diverses vegades, cosa que dificulta la feina dels bombers. 

El primer balanç del govern del País Valencià, que fins ara s'havia negat a donar xifres (només parlava d'un perímetre de 150 quilòmetres entre els dos incendis) s'ha fet públic uns minuts després de l'accident de dos helicòpters que participaven a la lluita contra els focs. Un pilot ha mort després d'estavellar-se al pantà de Forata i dos efectius més han sobreviscut a la caiguda de l'aparell en què anaven a la serra de Martés.

Retorn a casa i anunci d'ajudes

Bona part dels 3.000 veïns desallotjats pels incendis han tornat a casa aquest dilluns. En alguns casos, però, només ho han pogut fer una estona, per veure la magnitud del desastre. És el cas de la gent del petit nucli de Doset, al municipi d'Andilla mateix, on l'alcaldessa ha deixat clar als veïns que la visita havia de ser curta. "No es pot quedar ningú. Tots pensem que, com que ja s'ha cremat, no es pot cremar més, però els brots revifen. Ens han autoritzat que pugeu amb la condició que baixeu", els ha indicat.

El president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, ha anunciat al migdia que els focs estaven "pràcticament estabilitzats", durant la reunió amb als ministres d'Agricultura i de Defensa. Els titulars de les dues carteres han visitat aquest dilluns la zona i han anunciat ajudes per als municipis afectats.

Abans de la reunió, el ministre d'Agricultura, Miguel Arias Cañete, i el titular de la cartera de Defensa, Pedro Morenés, s'han desplaçat fins a Iàtova, on hi ha el centre de comandament avançat del foc que va començar a Cortes de Pallars. "Ens coordinarem amb la Generalitat Valenciana i hi haurà mecanismes de resposta, dels quals informarem en el pròxim Consell de Ministres", ha anunciat Cañete.

Per dimarts s'ha anunciat una reunió entre Fabra, el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, i altres alts representants de diverses conselleries valencians i la vicepresidència del govern espanyol.

Els focs han deixat una vintena de municipis afectats. En el cas de l'incendi de Cortes de Pallars els pobles afectats són 12, concretament Cortes de Pallars, Dosaigües, Macastre, Iàtova, Montroi, Real, Torís, Alboraig, Tous, Llombai, Catadau i Carlet. Pel que fa al foc Andilla, les flames han arribat a una desena de municipis

Crítiques per falta de prevenció

L'alcaldessa de Macastre, María José Casero, ha explicat que els focs s'han propagat tan ràpidament perquè els boscos estaven massa bruts. "Hi ha hagut molt poca prevenció des dels últims incendis del 1994", s'ha queixat l'alcaldessa, que ha indicat: "Tots coneixem les condicions dels nostres terrenys. Els cultius s'abandonen, les muntanyes després d'un incendi no es netegen adequadament."

Imprudències que es paguen

Tots dos incendis sembla que han tingut l'origen en una imprudència. La jutge ha deixat en llibertat provisional els dos detinguts relacionats amb l'origen dels focs. Són dos operaris que instal·laven unes plaques solars en una casa i van cometre una negligència. Estan imputats per un delicte contra el medi ambient per imprudència.

També ha quedat en llibertat provisional l'home de 57 anys detingut diumenge com a presumpte autor del foc d'Andilla. La titular del jutjat d'instrucció número 6 de Llíria li ha imputat un delicte d'incendi forestal per imprudència greu i l'obliga a comparèixer dos cops al mes davant la justícia. El foc hauria començat arran de la crema de rostolls incontrolada a la finca del detingut.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut