Banyoles

Troben a Banyoles l'arc neolític més antic d'Europa

L'objecte està datat entre el 5.400 i el 5.200 abans de Crist i té 108 centímetres de llarg, una mida bastant curta en comparació amb altres arcs de l'època.

RedaccióActualitzat
La troballa més recent del jaciment de la Draga, a Banyoles, és l'arc neolític més antic d'Europa trobat fins ara, que ha aparegut complet i en condicions excepcionals. L'arc està datat entre el 5.400 i el 5.200 abans de Crist, té 108 centímetres de llarg (bastant curt en comparació amb altres de l'època) i està fet d'una fusta de teix, una espècie protegida actualment a Catalunya i que es caracteritza per la seva resistència i perquè triga molt a créixer.

Gràcies a haver trobat aquest arc, es podran analitzar diversos detalls sobre la tecnologia, les estratègies de subsistència i l'organització social de les primeres comunitats camperoles que es van assentar fa milers d'anys a la Península Ibèrica. Segons les investigacions més recents de l'equip d'arqueòlegs de La Draga, els arcs podrien tenir altres funcions que la mera caça d'animals.

Es tracta del tercer arc que es troba en aquest poblat neolític -després de les troballes de fragments d'aquest tipus d'eina el 2002 i 2005-, encara que és el primer del Neolític que apareix sencer a tot el Mediterrani.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut