Girona

Ambulàncies equipades per induir la hipotèrmia en aturades cardiorespiratòries

És la primera vegada que Catalunya compta amb ambulàncies adaptades per poder induir la hipotèrmia a persones que pateixen aturades cardiorespiratòries. D'aquesta manera es poden evitar danys greus posteriors.

RedaccióActualitzat
Per primer cop a Catalunya, ambulàncies del SEM van equipades per induir la hipotèrmia a persones que pateixen una aturada cardiorespiratòria. El programa és fruit d'un acord del SEM amb el Servei de Cardiologia del Trueta i la Càtedra de Malalties Cardiovasculars de la Universitat de Girona.

A Girona ja fa dos anys que totes les persones que sobreviuen a una mort sobtada extrahospitalària recuperada són traslladades al Trueta, on amb la hipotèrmia s'intenta minimitzar les conseqüències de l'aturada i els danys neurològics que provoca el fet que el cor deixi de bategar i bombejar sang.

Fins ara, el tractament es feia a l'hospital i ara s'ha comprovat que si es fa en una ambulància equipada específicament hi ha més possibilitats de salvar la vida del pacient i d'evitar o reduir seqüeles. El 20% dels que en aquest temps s'han tractat així no tenen cap seqüela. La gran majoria mor o pateix greus lesions cerebrals.

Per intentar guanyar temps, salvar més vides i evitar danys irreversibles, ara les 8 ambulàncies medicalitzades del Sistema d'Emergències Mèdiques que donen cobertura a la Regió Sanitària de Girona s'han equipat per induir la hipotèrmia.

A les comarques gironines, el SEM atén cada any entre 350 i 400 persones que han tingut una aturada cardiorespiratòria. A Catalunya, cada any hi ha 3.000 morts per mort sobtada cardíaca, la majoria causades per malalties coronàries (infarts), però en un 20%, per malalties genètiques que ara es volen investigar.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut