Els miners entrant a la Comunitat de Madrid
Els miners han estat rebuts amb crits de suport i ànim.
Madrid

Els miners asturians i aragonesos arriben a Madrid després de dues setmanes caminant

Les columnes de miners asturians i lleonesos i de l'Aragó han arribat a la comunitat de Madrid després de dues setmanes de caminar. Dimecres confluiran en una gran manifestació contra la retallada de subvencions al carbó.

RedaccióActualitzat
Els miners asturians, lleonesos i de l'Aragó ja són a Madrid. La marxa del carbó, anomenada Marxa Negra, ha entrat a la comunitat madrilenya. Han trigat dues setmanes a arribar-hi, en una caminada per protestar contra les retallades al sector.

La dues columnes, una procedent d'Astúries i l'altre de l'Aragó, han entrat a la comunitat de Madrid, tres dies abans de la gran manifestació que volen protagonitzar pel centre de la capital espanyola.

Els miners asturians i lleonesos han entrat per la comunitat de Collado Villalba, mentre que els aragonesos han culminat la seva marxa a Alcalá de Henares. Les dues columnes es trobaran la nit de dimarts a la Puerta del Sol.

Durant el trajecte, els miners han recollit suports i crits d'ànim. A Collado Villalba els han rebut amb frases com "Madrid sencer se sent miner!", "Visca la lluita de la classe obrera!" o "Aquests són els que treuen el carbó!".

A Alcalá de Henares, més d'un miler de persones s'ha congregat per rebre els miners d'Aragó, als quals han acompanyat amb cançons i consignes de suport durant el discurs que s'han pronunciat a la Plaça de Cervantes, al centre de la població.

Una marxa per les ajudes perdudes

Els miners van sortir el 22 de juny decidits a arribar a la capital espanyol i sumar suports pel camí.

El sector de la mineria del carbó acumula ja 42 jornades de vaga indefinida per la retallada en les ajudes públiques al carbó, que el Ministeri d'Indústria ha defensat en les múltiples reunions mantingudes en els últims mesos amb empreses i treballadors.

Les converses entre el Ministeri i el sector estan aturades. Indústria subratlla que els ajustos per assolir l'objectiu de dèficit obliguen a tancar l'aixeta de la concessió d'ajudes. Els representants dels treballadors rebutgen l'oferiment del ministre, José Manuel Sòria, per negociar el Pla del Carbó 2013-2018 si el Govern manté les retallades.

La tensió entre les dues parts va arribar al seu màxim a mitjans de juny, quan hi va haver enfrontaments entre miners i la policia que van deixar alguns ferits i detinguts.

Tancada de suport

Coincidint amb la data, alcaldes i regidors de deu municipis miners asturians -i de diverses formacions polítiques, inclosa el PP- han iniciat tancaments en suport als treballadors del carbó. Estaran tancats fins dimarts.

Amb aquest gest també volen solidaritzar-se amb els miners que porten més de 40 dies tancats en pous de carbó en senyal de protesta.
Anar al contingut