Madrid

Els sindicats acusen Rajoy d'"enfonsar Espanya" amb una tisorada que Rosell veu "adequada"

La UGT i CCOO afirmen que el govern espanyol "juga amb foc" i que "estudien la convocatòria de mobilitzacions". Per la seva banda, la CEOE ha advertit que serà "difícil" arribar a l'estalvi previst si, com a conseqüència de la pujada de l'IVA, retrocedeix encara més el consum.

RedaccióActualitzat
Els principals sindicats de la funció pública han plantat Hisenda després de l'anunci del nou paquet de retallades del govern espanyol. Prèviament, i després d'una reunió d'urgència, CCOO i UGT han considerat que les mesures "enfonsaran Espanya".

Els sindicats han afirmat, en un comunicat conjunt, que el govern espanyol "juga amb foc" i que han decidit trobar-se immediatament per "estudiar la convocatòria de mobilitzacions". I és que per ells, si Rajoy aplica aquestes mesures, que el comunicat titlla d'"agressió a les persones en atur, als treballadors públics, a l'economia i a la democràcia", a finals d'any "se superaran els 6 milions de parats".

Per la seva banda, la patronal ho veu diferent. La CEOE ha considerat "necessària" la retallada i el president de la patronal, Joan Rosell, ha qualificat d'"adequades" les mesures tenint en compte el dèficit fiscal i l'endeutament exterior d'Espanya. Rosell ha admès que l'organització empresarial voldria "pocs increments d'impostos i molta reducció de la despesa pública".

Per la seva part, el president del Cercle d'Economia, Josep Piqué, ha destacat que la tisorada arriba tard i és imposada. "Determinades coses, com més aviat es facin, millor. S'ha triat fer, donant certa sensació que no es disposa d'agenda pròpia", ha remarcat.

Salvador Alemany, president d'Abertis i responsable del consell assessor del govern d'Artur Mas en matèria econòmica, és més crític. "La política fiscal ha d'anar dirigida a tres finalitats: millorar els ingressos, que sigui percebuda com a equitativa, justa i equilibrada i que hauria d'ajudar al progrés de l'economia i de la societat. En conseqüència, mesures com l'increment de l'IVA, si no van acompanyades d'altres, només són recaptatòries", ha afirmat.

Joan B.Casas, del Col·legi d'Economistes, ha remarcat que "la pretesa defensa de la sobirania durant tot aquest temps, no tirant endavant aquestes mesures, ha quedat molt triturada perquè ara les han fet en un moment que és obvi que les han fet perquè Europa no ha donat alternativa".
Anar al contingut