Barcelona

El Col·legi de Periodistes demana explicacions a la Generalitat per les suposades "amenaces" al cap de Política de "La Vanguardia"

La Comissió de Defensa del Col·legi de Periodistes s'ha reunit d'urgència aquest dilluns arran de l'acusació del redactor en cap de Política de "La Vanguardia", Jordi Barbeta, respecte al director de Comunicació de la Generalitat, Antoni Bolaño. El periodista assegura que va rebre "insults i amenaces" de Bolaño després de publicar una informació sobre les al·legacions de l'advocat de l'Estat al recurs del PP contra l'Estatut en la qual el periodista afirmava que el govern central feia una interpretació "a la baixa" del text. Segons Barbeta, l'alt càrrec del govern li hauria dit que no pararia "fins a fotre'l". El Col·legi de Periodistes ha demanat explicacions a Presidència. El mateix president, José Montilla, ha assegurat que el govern "no pressiona ni pressionarà" els periodistes.

Actualitzat
En un comunicat, el Col·legi de Periodistes parla de la “gravetat de les acusacions” de Jordi Barbeta, que “mostrarien el més absolut menyspreu contra la llibertat d’expressió per part d’un alt càrrec” de la Generalitat. El Col·legi constata que, segons Barbeta, va rebre telefònicament “dures desqualificacions” de Bolaño, que “va amenaçar Barbeta amb la frase textual ‘et juro que no pararé fins a fotre’t’”. El periodista publicava aquest diumenge un article a "La Vanguardia" denunciant aquests fets.

La reacció del Col·legi de Periodistes ha arribat poc després de la del mateix president de la Generalitat, José Montilla, que en una entrevista radiofònica a RAC 1, del mateix grup de comunicació que "La Vanguardia", ha afirmat que “aquest govern no pressiona ni pressionarà els mitjans de comunicació ni els seus professionals, de cap de les maneres, al marge de l’orientació i de la línia editorial de cada mitjà”. Amb tot, el Col·legi de Periodistes ha demanat explicacions al Departament de Presidència per aquests fets.

La polèmica va sorgir arran de la notícia amb què "La Vanguardia" obria edició divendres passat. Es tractava de les al·legacions de l’advocacia de l’Estat al recurs presentat pel PP contra l’Estatut a les quals el rotatiu havia tingut accés i alertava que es feia una interpretació a la baixa del text per convèncer el Tribunal Constitucional de la seva validesa. El titular va generar diverses reaccions entre tots els grups polítics i, segons Barbeta, també dins el mateix govern, que per boca del seu director de Comunicació el va amenaçar, diu el periodista.

Els fets no han passat desapercebuts per Convergència i Unió ni tampoc pel Partit Popular. Uns i altres demanen la dimissió de Bolaño.
Anar al contingut