Madrid

Extremadura i Castella i Lleó s'abstenen i Astúries, Canàries, Andalusia i Catalunya voten contra l'1,5% de dèficit

En la reunió d'aquest dijous del Consell de Política Fiscal i Financera, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha comunicat als consellers d'Economia autonòmics que es mantindrà en l'1,5%. Dues comunitats governades pel PP, Extremadura i Castella i Lleó, s'han abstingut, mentre que Astúries, les Canàries, Andalusia i Catalunya hi han votat en contra.

RedaccióActualitzat
En la reunió d'aquest dijous del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha comunicat als consellers d'Economia autonòmics que no flexibilitzarà l'objectiu del dèficit. Les comunitats, doncs, estan obligades a complir aquest any amb l'1,5% del dèficit, la xifra acordada en la reunió del mes de maig, quan es van aprovar ajustos per un import superior als 18.000 milions d'euros.

D'aquesta manera, Hisenda manté la xifra, malgrat que en la darrera reunió de l'Eurogrup es va flexibilitzar un punt, del 5,3% al 6,3% l'objectiu de dèficit per al total de les administracions públiques espanyoles. El punt de marge que Brussel·les va atorgar a Espanya serà per a l'Estat i no per donar oxigen a les comunitats.

Diverses comunitats no estan d'acord amb aquesta decisió de mantenir l'1,5%. Aquesta decisió no ha agradat a algunes autonomies. Castella i Lleó i Extremadura, dues comunitats governades pel PP, han trencat la disciplina de vot i s'han abstingut, mentre que Andalusia, Astúries, les Canàries i Catalunya han votat en contra.

Castella i Lleó ja havia dit al matí que no està d'acord amb la idea. El portaveu i conseller de Presidència de la Junta, José Antonio de Santiago-Juárez, ha anunciat aquest dijous al matí que hi votaran en contra, tot i que finalment podria abstenir-se.

Montoro: "Totes les comunitats compliran"

A la sortida de la reunió, el ministre d'Hisenda ha dit que, la trobada del CPFF serveix per "llançar un missatge clar i contundent que Espanya i l'estat de les autonomies compliran amb el seu objectiu d'estabilitat pressupostària". Montoro ha garantit que "totes les comunitats autònomes compliran" la xifra de dèficit i ha explicat que l'executiu ha advertit diverses autonomies del risc d'incompliment de cara a aquest any 2012.

Segons fonts presents a la reunió, Hisenda hauria fet aquesta advertència a vuit autonomies, tres per dubtes sobre la informació proporcionada i cinc per haver incomplert els compromisos adquirits. No es coneix quines són les comunitats que han rebut aquest avís, que se'ls ha fet de manera individual i discreta.

Sobre la votació en el marc del consell, el ministre ha qualificat el resultat com a "molt majoritari" a favor de la proposta del govern espanyol. D'altra banda, Montoro també ha donat pressa les comunitats autònomes a "eliminar les empreses públiques" que es van comprometre a suprimir i fer-ho "abans de final d'any".

Catalunya discrepa i Mas-Colell critica

Per la seva banda, Catalunya volia que la flexibilitat que Europa atorga a Espanya en matèria de dèficit es traspassés a les comunitats. Abans d'entrar a la reunió, el conseller d'Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, ja havia avançat que, si no es "trasllada" a les autonomies la "flexibilitat" de la UE, no hi estarà d'acord i així ho "farà saber".

A la sortida, Mas-Colell ha criticat que l'Estat tracti les autonomies com a "súbdits" i ha conclòs que "potser no té gaire sentit acudir a aquests fòrums", ja que creu que n'hi hauria prou amb un correu electrònic. El conseller s'ha mostrat molt enfadat amb la circumstància que es carregui tot el pes de la reducció del dèficit a les comunitats i ha assenyalat que espera que l'Estat s'apliqui "la mateixa medicina".

Mas-Colell, empipat, ha assegurat que l'Estat "ens tracta com criatures". El conseller ha denunciat el to de les reunions en què, diu, "se'ns renya, no se'ns escolta". Lamenta que la idea de ser "socis en la tasca difícil que tenim davant no es té en compte". Assegura que han tractat les comunitats com "subdits".

En la seva opinió, l'executiu espanyol "no s'ha assabentat de la situació en què està i pretén causar bona impressió a Europa", tot i que ha pronosticat que si fa aquesta bona impressió és "només per un temps, carregant el pes dels ajustos en les comunitats". El conseller d'Economia ha insistit que Catalunya no es queixa que s'estrenyi el cinturó a les comunitats, sinó que el govern central "no ho faci de la mateixa manera".

Mas: "Estan imposant, 'ordeno y mando'"

El president de la Generalitat, Artur Mas, s'ha referit, des de la Seu d'Urgell, al resultat del Consell de Política Fiscal i Financera. Ha explicat que, segons li ha comentat el conseller Mas-Colell, ha anat "fatal". Mas creu que "davant els inputs que arriben de Madrid, davant aquests aires que bufen que no són gaire favorables, la gent de Catalunya hem d'anar a la nostra i fer el nostre camí".

El cap de l'executiu s'ha queixat, a més, que "en els pitjors moments de la situació, en lloc de col·laborar i fer pinya, estan imposant, 'ordeno y mando', quin és el camí, i això no és una bona direcció".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut