Barcelona

Mas-Colell demanarà la mediació de la Unió Europea si l'Estat intervé Catalunya

El conseller d'Economia ha afirmat que prefereix "discutir amb tècnics de Brussel·les que de Madrid", perquè els primers no tenen "els instints centralistes que trobes sovint a Madrid". A més, ha criticat el plantejament "fatxendós" del govern espanyol en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera i l'ha acusat de tenir una "agenda recentralitzadora" que no ajudarà a sortir de la crisi.

RedaccióActualitzat
"Som mariners de segona i l'Estat és el capità, i ja sabem com són les lleis de la mar". D'aquesta manera ha definit la situació de Catalunya el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, l'endemà de la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera en què el ministre d'Hisenda espanyol, Cristóbal Montoro, va comunicar als consellers d'Economia autonòmics que no flexibilitzarà l'objectiu del dèficit i que no hi haurà hispabons.

Sobre el motiu pel qual el govern de Rajoy es mostra inflexible amb les comunitats autònomes, el conseller creu que busquen l'aplaudiment d'Europa, i ha pronosticat que el trobaran, però que "durarà quatre dies". "El mateix argument se li girarà en contra", ha afegit. I ha advertit que Europa "es mirarà amb lupa" les mesures engegades pel govern espanyol i per això es reserva per a ell tant marge de maniobra i no cedeix gens a les comunitats.

Mas-Colell ha criticat durament l'actitud del ministre durant la trobada, en què assegura que va fer "exhibicionisme de mal gust" amb un plantejament "fatxendós" en què va treure pit perquè l'Estat té accés als mercats i les comunitats no.

Una Catalunya intervinguda?

Encara empitat pels resultats d'aquesta reunió i davant la possibilitat que Espanya intervingui Catalunya, Mas-Colell ha afirmat que el ministre d'Hisenda espanyol, Cristóbal Montoro, "no em fa tremolar, que faci el que cregui que ha de fer". El conseller s'ha preguntat fins a quin punt està ara Espanya intervinguda i ha explicat que la llei d'estabilitat pressupostària preveu "passos intermedis que duren mesos" abans d'arribar a la intervenció.

En cas d'arribar-hi, però, el responsable d'Economia ha assegurat que demanaria la tutela de la Unió Europea, ja que prefereix "discutir amb tècnics de Brussel·les que de Madrid", perquè els primers "no tenen els instints centralistes que trobes sovint a Madrid".

Segons Mas-Colell, que no sap si Catalunya està entre les vuit comunitats que Montoro ha posat a l'ull de l'huracà, "nosaltres hem reconegut que estem en el mateix vaixell; volem ser socis i ser tractats com a tals i el 'govierno' no s'ho està plantejant així". Tot i això, el conseller veu un motiu amagat, que no té a veure amb la crisi, en l'actitud del govern espanyol: una "agenda recentralitzadora i uniformista de l'Estat", que, per ell, no ajudarà a sortir de la crisi.

El conseller, que no ha descartat que calgui un quart pla d'ajustament en funció de com es desenvolupin els esdeveniments, ha reiterat que cal veure la lletra petita del pla de Rajoy per saber si els treballadors públics catalans es quedaran sense la paga de Nadal o no. "La nostra voluntat és que la retallada no vagi més enllà del 5%", ha afirmat.

Mas, entre la queixa i l'optimisme

El president de la Generalitat, Artur Mas, també ha fet referència a l'estat de les relacions amb el govern espanyol.

Des d'Oliana, a l'Alt Urgell, on presidia l'acte del 50è aniversari de l'empresa Taurus, s'ha queixat del tracte poc equitatiu en el repartiment dels sacrificis per part del govern espanyol. Considera injust i discriminatori el plantejament de l'Estat per eixugar el dèficit.

Tot i això, no ha volgut perdre l'optimisme, assegurant que Catalunya, com a país, acabarà superant les dificultats.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut