Dos trapecistes evolucionen a l'aire durant una representació de circ.
El sector de la cultura rebutja l'increment d'IVA del 8 al 21%.
Barcelona

El CoNCA rebutja la pujada de l'IVA perquè equipara cultura amb luxe i el govern aprova un paquet d'ajudes a la indústria cultural

El CoNCA ha expressat el seu rebuig a la decisió del govern espanyol d'augmentar l'IVA dels productes del sector cultural fins a un 21%, "com si es tractés d'un bé de luxe prescindible".

RedaccióActualitzat
El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) de Catalunya ha expressat el seu rebuig a la decisió del govern espanyol d'augmentar l'IVA dels productes del sector cultural fins a un 21%, "com si es tractés d'un bé de luxe prescindible".

En un comunicat, el CoNCA ha aclarit que "rebutja totes les mesures inspirades en una concepció de la cultura com un luxe prescindible o com un aspecte marginal de la societat".

Segons la seva opinió, aquesta mesura "comporta un increment de les dificultats al consum cultural i a la universalització del coneixement".

Amb aquest comunicat, el CoNCA se suma a les queixes expressades durant aquest cap de setmana per diferents associacions del sector de la cultura.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, també ha expressat la seva oposició a l'increment de l'IVA per entendre que és "desproporcionat, desmesurat i desconsiderat".

Per altra banda, el govern català ha aprovat un conjunt de línies de suport a la indústria cultural del país en resposta a la pujada de l'IVA dels productes d'aquest sector inclosa en l'últim paquet de retallades de l'executiu espanyol.

Els nous ajuts culturals acordats avui pel govern seran de suport financer a empreses del sector que presentin projectes d'arts escèniques, editorials, de premsa escrita, multimèdia, discogràfica, musical, videojocs o de distribució audiovisual. Es vehicularan a través de l'ICEC, l'Institut Català d'Empreses Culturals, i pugen a 7,7 milions d'euros.

Segons el portaveu del govern, Francesc Homs, es tracta d'una reposta de Catalunya a la pujada de l'IVA al sector cultural. "Aquest és un gest més simbòlic que una altra cosa, però un gest material també, no només estrictament anímic i polític, que hi és també, sinó de mesura concreta que afecta un sector que ha quedat molt impactat d'una mesura que costa molt de ser entesa, no?, com és la de passar del 8% de l'IVA al 21%."

Aquests ajuts culturals tindran caràcter mixt, part de crèdit i part de subvenció i només s'atorgaran a projectes amb vocació de recuperar la inversió.




Anar al contingut