TV3 recorda els Jocs del 92

TV3 ofereix una sèrie amb el títol "Barcelona 92: jo també hi era

RedaccióActualitzat
TV3 recorda els Jocs del 92, amb diversos programes especials, ara que fa 20 anys que es van celebrar. A partir del dilluns 16 i fins al dijous 26, dia en què es compleix el 20è aniversari de l'inici dels Jocs Olímpics de Barcelona, se'n recorda la gestació, la preparació, la celebració i l'impacte que han tingut en la societat catalana. I el canal Esport3 permet veure la totalitat de les proves que es van disputar fa 20 anys a les instal·lacions esportives catalanes.

El recordatori dels Jocs l'obre el programa "Barcelona 92: jo també hi era", una sèrie de reportatges que s'oferirà a partir del dilluns 16 i fins al dijous 26, immediatament després del "Telenotícies vespre". Aquesta producció dels Serveis Informatius i del Departament d'Esports de Televisió de Catalunya explicarà la preparació dels Jocs, els canvis socials i econòmics que van provocar i la reacció entusiasta dels ciutadans, la nova generació d'esportistes que van generar i l'efecte global sobre la ciutat, que es va concretar en la creació de la marca "Barcelona".

Amb 6 minuts, el programa s'estructurarà, cada dia, en dues peces que faran un repàs dels diversos aspectes de l'època: la primera peça se centrarà en l'àmbit sòcioeconòmic; i la segona, estarà més vinculada a la història de la gènesi dels Jocs i al seu àmbit esportiu.

Els temes que tractarà "Barcelona 92: jo hi era"

Els diversos temes que tractaran els reportatges de "Barcelona 92: jo hi era", i la previsió de la seva emissió, al llarg dels 11 dies, és:

Dilluns 16: "La nominació dels Jocs" i "Poblenou i la Vila Olímpica".

Dimarts 17: "L'obertura al mar i la transformació de la Barceloneta"
i "El Cobi, la polèmica".

Dimecres 18: "Les rondes i les noves centralitats" i "Les medalles del tenis".

Dijous 19: "Jo també vaig portar la torxa" i "L'or del futbol".

Divendres 20: "Les subseus olímpiques" i "Or per a l'hoquei herba femení".

Dissabte 21: "Jo també vaig ser voluntari" i "Les medalles de la vela".

Diumenge 22: "La música dels Jocs" i "Com van viure els esportistes la
desfilada".

Dilluns 23: "Voluntaris: amics per sempre" i "Marxa: l'or de Dani Plaza".

Dimarts 24: "Els mitjans de comunicació. El canal olímpic" i "Waterpolo: una
plata trista".

Dimecres 25: "La cerimònia inaugural" i "Les 22 medalles"

Dijous 26: "La marca Barcelona".

"Aigua, infern, cel", la història d'uns waterpolistes guanyadors

Dimecres 18, el programa "Sense ficció" recordarà els Jocs del 92 amb el documental "Aigua, infern, cel", una producció associada de TV3 amb
Planeta.Med, que narra la història d'uns waterpolistes guanyadors, integrats a la selecció espanyola de waterpolo. Una selecció formada per catalans i madrilenys, un grup d'esportistes d'elit que, capitanejats per Manel Estiarte, van convertir un equip sense gaires èxits internacionals en campió olímpic. Tot, a base d'esforç per adaptar caràcters i formes de jugar, per acabar sent imbatibles dins de la piscina i germans fora.

Manel Estiarte, Pedro García, Salvador Gómez, Miguel Ángel Oca, Dani Ballart, Jordi Sans i Marc Antoni Gonzàlez es van haver de sotmetre a entrenaments extremadament durs de 8 hores diàries dins i fora de l'aigua, sota les ordres de Dragan Matutinovich, entrenador croat que aplicava l'esforç i el patiment físic, així com la pressió psicològica com a mètode d'entrenament i de superació. Un patiment, in extremis, que els va ajudar aconseguir les seves primeres grans victòries i iniciar el camí per convertir-se en la millor selecció del món.

Aquest grup de waterpolistes van viure del 92 al 96 els seus anys més gloriosos, alhora que amargs i durs amb problemes de drogues, d'enfrontaments i de llàgrimes, de pòdiums i d'estar a la corda fluixa.

El documental "Aigua, infern, cel", fa reviure l'esforç, el patiment, el moments de tensió, de ràbia, de plors, de rancúnia, de tristor i de soledat d'aquest grup excepcional de waterpolistes, així com l'alegria d'assolir el seu gran somni: la glòria de ser campions Olímpics. Una història explicada des de la perspectiva dels seus protagonistes.

Dies de glòria per a la transformació d'una ciutat

El programa "30 minuts" del diumenge 22 dedicarà al seu temps a recordar també els Jocs del 92, amb el reportatge "Aquells dies de glòria", que vol fer reviure les sensacions, les emocions i les inquietuds que cadascun, en funció de la seva edat, va experimentar durant els sis anys que separen la nominació olímpica fins a la celebració des jocs.

Reflexió sobre per què es van fer els Jocs, a "Focus", del 3/24

Per reflexionar sobre què va fer possible els Jocs i com es van poder portar a terme amb èxit, l'espai del canal de notícies 3/24 "Focus" emetrà, el dilluns 23 i a partir de les 21.40, l'especial titulat "Reflexions olímpiques", que comptarà amb tres convidats de luxe al plató: Josep Miquel Abad, president del Comitè Organitzador dels Jocs (COOB); Joan Busquets, l'urbanista que va dissenyar les noves centralitats de Barcelona cosides per les Rondes; i Martí Perarnau, exatleta olímpic i portaveu del Comitè Organitzador dels Jocs.

El testimoni de 43 protagonistes, al documental "Marcats per la glòria"

Els recordatoris dels Jocs del 92 tindrà un últim gran especial el dimecres 25, el dia en què es compleix el 20è aniversari de l'inici dels Jocs Olímpics de Barcelona, a l'estadi de Montjuïc, amb el documental "3 60: Marcats per la glòria", que TV3 emetrà a partir de les 21.55. Tots recordaran l'impacte de la nominació olímpica, la transformació de la ciutat de Barcelona, la unitat política perquè tot fos un èxit, i les 22 medalles, de les quals, 13 d'or, de la delegació espanyola mai aconseguides fins aquell moment ni superades després.
Anar al contingut