L'Institut de Recerca de l'Hospital de la Vall d'Hebron
L'Institut de Recerca de l'Hospital Vall d'Hebron
Barcelona

El Vall d'Hebron lidera un assaig mundial per aconseguir un fàrmac més eficaç per al tractament de Chagas

Es tracta d'una patologia crònica, que tenen entre 8 i 10 milions de persones a tot el món, que es transmet a través d'un paràsit i que afecta el cor i el sistema digestiu.

RedaccióActualitzat
Un grup d'investigadors d'arreu del món liderats per l'Institut de Recerca de la Vall d'Hebron buscarà aconseguir un fàrmac més eficaç pel tractament de la malaltia de Chagas i reduir els efectes secundaris que, en molts casos, obliguen a abandonar el tractament. La Comissió Europea ha seleccionat el seu projecte per combatre les anomenades malalties oblidades.

El Chagas és una malaltia tropical i crònica, que es transmet a través d'un paràsit, sobretot les xinxes, i també de mare a fill durant l'embaràs o a través de transfusions de sang o trasplantament d'òrgans. El paràsit ataca dos òrgans: el cor i el sistema digestiu. De fet, el paràsit danya les parets del cor i pot provocar pèrdues de coneixement i arítmies, que en cas de ser greus poden desencadenar en una mort sobtada.

No hi ha dades oficials, però segons les estimacions de l'OMS, entre 8 i 10 milions de persones al món tenen aquesta malaltia, sobretot en països de l'Amèrica Llatina. Per l'efecte de la immigració, la malaltia s'ha estès per tot el món, també a Espanya, on es calcula que hi ha entre 50.000 i 90.000 afectats, entre 10.000 i 15.000 a Catalunya. Aquestes xifres, però, són només estimacions perquè el 90% dels afectats no ho saben.

Actualment hi ha pocs tractaments per combatre el Chagas i "el problema més greu és que la malaltia és molt silenciosa i quan dóna la cara, a vegades, ja és massa tard", ha explicat el doctor de la Vall d'Hebron Institut de Recerca, Israel Molina, que coordina l'estudi. I és que s'estima que, en el 70% dels casos, el Chagas passa desapercebut i no presenta complicacions; la resta pot tenir greus afectacions cardíaques i digestives.

Els tractaments farmacològics que s'administren actualment són poc efectius. La taxa de curació està per sota del 40% i al voltant del 15% dels pacients han de suspendre el tractament arran d'efectes adversos greus, sense tenir una altra opció terapèutica fiable. En aquest sentit, el projecte, batejat com a "Berenice" i amb una subvenció de 3 milions d'euros de la CE, ha de servir per reformular el medicament que s'utilitza més, el Benznidazol, perquè sigui "més eficaç, menys tòxic i més barat que l'actual", segons Molina. Però, per saber els primers resultats, caldrà esperar encara 5 anys.
Anar al contingut